Прослава храмовне славе у манастиру Светог Архиђакона Стефана у Ариљу

DSC_0012У понедељак 2/15. августа, на празник Преноса моштију Св. Првомученика и Архиђакона Стефана, истоимени манастир у Ариљу свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, хорепископа новобрдског и панонског Г.Г.Максима и 15 свештенослужитеља епархије. Светој Литургији је присуствовало бројно монаштво епархије и око 400 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили пречистим и пресветим Тајнама Христовим.

Пре почетка Свете Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника сабрату манастира искушенику Ивану (Савићу) из Београда.

Након Свете Литургије обављен је чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Михаило и Милица Црнковић, Боримир и Десанка Мичић, Недељко и Ангелина Стојнић и Нада Вукосављевић из Ариља. За идућу годину пријавили су се Срећко и Драгана Берлић, Дејан и Зорица Сретеновић и Олга и Бранкица Лазовић, такође из Ариља.

Окупљеном народу се архипастирском беседом обратио владика Максим. У својој веома надахнутој беседи владика је говорио о слави мученика Христових у Цркви Божијој и сјају мученичког венца Светог Првомученика и Архиђакона Стефана:

”Свети мученици су велику љубав показали управо према Христу Богочовеку, међу њима први Свети апостол, првомученик и архиђакон Стефан. Он је био кротак као јагње и у данашњој посланици коју смо читали видели смо како је одговарао на оно камење које су његови мучитељи на њега бацали и којим су га усмртили. Он се бранио само трпљењем, вером у Христа и до краја свог живота он је исповедао ту велику истину вере православне да је Христос Богочовек бог и човек, савршени Бог и савршени човек, Син Божји и друго лице Свете Тројице. Свети мученици су у свом подвигу, полагањем свог живота за Христа и за веру Христову, сједињавали кротост јагњета, не противећи се у физичком смислу својим мучитељима већ противећи се само трпљењем и вером у Христа Богочовека и сједињавањем са том кротошћу лавовске ревности у исповедању истине вере православне. Кад је неко устајао на њих лично, кад су чак мучитељи одузимали њихов живот они се нису томе супротстављали већ су трпели све те муке и у тим мукама свој живот окончали, али када је неко покушавао да им одузме веру у Христа Богочовека, свети мученици су као лавови ревносно устајали против таквих, противстајали против лажи и заблуда овоземаљских, а за истину вере хришћанске, вере православне. Такав мученички подвиг и пут први нам је показао и пропутио Свети апостол првомученик и архиђакон Стефан који је заиста један од највећих угодника Божјих у Царству Небеском” – истакао је владика.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави приређен је пригодан програм посвећен Косову и Метохији.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Фотогалерија

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ