ИСПЛИВАЛА ИЗ ЈЕЗЕРА: Православна црква изненадила Турке (ФОТО)

ISPLIVALA IZ JEZERA: Pravoslavna crkva iznenadila Turke (FOTO)

Никеја / Изник – На изненађење турских истраживача и становника историјског византијског малоазијског града Никеје ( или данашњег Изника ) у провинцији Анадолији , једног јутра се из испод површине језера појавили темељи величанствене византијске Грчке православне цркве.

Из извештаја неких локалних листова , као и домац́е турске штампе и новина “ Милијета “ и “ Замана “ , прво што сам схватио је постојање темеља ове историјске византијске цркве , о чему су први испричали неки пилоти авиона за мерења и картографију који су летели изнад језера .

Прве референце су стигле од самих Турака који су причали о постојању велике историјске цркве из четвртог века посвец́ене светом апостолу Петру , односно , сматра се да је то био један од првих великих храмова који су красили ондашњу свегрчку православну Малу Азију .

Информација се односила на историјски објекат који се налазио у језеру на око 20 метара од обале и дубини од два метара испод површине воде . Како је саопштио председник Археолошког одељења за Улудаг Универзитета у Бурси , Мустафа Сахин , на том месту , где се налазе рушевине цркве , базилике , такође треба да леже и темељи локалног парламента из римско доба .

Професор Сахин сматра да је поред римског здања била изграђена и величанствена црква , као што је приказана на фотографији и вероватно је доминирала читавим регионом .

– Историјски подаци нам говоре , наглашава турски професор , да се са изградњом храма започело 313 године , непосредно након што је хришц́анство са Константином Великим однело победу .

Овај значајни догађај означава почетак изградње и других велелепних храмова уздуж и попреко по Малој Азији , у свим градовима где је живела хришц́анска популација и у свим римским провинцијама .

unnamed

Претпоставља се , да је црква након великог земљотреса који је 740 године после Христа погодио регију , потонула у језеро , да би се након толиког времена , данас опет појавила .

Очигледно да је у прошлости око Никеје било много земљотреса , као и велики земљотрес 1999 године , који је још више потонуо цркву испод површине језера .

Данас и под непознатим условима , храм се поново појавио баш на фотографијама општинске екипе из Брусе приликом снимања терена у циљу “ истраживања историјског наслеђа и снимања из ваздуха “ , када је турски авион летео над језером и фотографисао околину .

Према историјским подацима , град Никеја је превасходно познат као место одржавања два историјска васељенска сабора ( Први и Други Никејски Сабор ) ране хришц́анске цркве .

Зграда локалног сената , ( Сенато Сарај) , како говоре сами Турци , изграђена 325 године у саставу грађевинског комплекса за базиликом , али је касније , због изградње Аја Софије Сенат пренет у Истанбул . Велелепна Света Софија је данас претворена у џамију .

– Различити искази локалних становника , каже универзитетски професор у Бурси , Бедри Јалман , о томе су нас извештавали , а и рибари одавно су запазили како неке чудне рушевине леже на дну језера , али им нису придавали историјски значај од археолошке вредности .

Историјска појава цркве испод површине никејског језера изненада је постала стварност случајним летом турског картографског истраживачког авиона над овом облашц́у који је при том и открио историјску Грчку православну хришц́анску цркву .

Прве фотографије допрле до јавности показују изузетну лепоту и величину овог храма – базилике . Како и турски истраживачи откривају , уз Аја Софију , ова црква показује велику историјску и верску вредност .

Овај се храм сматра једним од највец́их хришц́анских центара у Малој Азији тог времена и стога би могао привуц́и много ходочасника из свих крајева света .

Када је црква тачно потонула испод површине језера није нам познато , али најважније је да се неочекивано поново појавила , да још једном покаже , да се Грчки православни хришц́ански идентитет у Малој Азији никада није изгубио , па чак данашњи разни “ знаци “ задивљују и турско становништво .