Кијевом прошло више од 20 самоходних артиљеријских система великог калибра

УКРАЈИНСКА АРМИЈА РАКЕТНЕ БАЦАЧЕ И ОКЛОПНУ ТЕХНИКУ РАСПОРЕЂИВАЛА И ОКО МАРИУПОЉА

  • Џозеф Бајдена посаетовао Петру Порошенку да избегава ескалацију конфликта са Руском Федерацијом
  • Председник Луганске Републике – Игор Плотњицки на којег су украјински диверзанти претходних дана извели атентат – изјавио да ће делови бивше украјинске Луганске области који су још под контролом Кијева бити ослобођени од „украјинских нациста“ и уједињени са ЛНР
  • Професор америчког Ратгерског универзитета Александар МОТИЉ, који је украјинског порекла, у тексту написаном за Foreign Policy оценио да је политика Кијева поводом истока Украјине „зашла у слепу улицу“ и да је дошло време да промени однос према Донбасу: „Убеђен сам да Украјина треба да пусти Донбас. Психолошки, економски, а можда и политички. Кијев нема снаге да тај конфликт реши војним путем, а Донбас исцрпљује онога ко га контролише. Реинтеграција Донбаса била би за Кијев самоубиство и зауставила би политичко кретање земље према Европи“

НОЋАС је великом кијевском Новоконстантиновском улицом – а потом преко Шевченковог трга – прошло више од 20 самоходних артиљеријских система великог калибра.

У исто време је у Вашингтону објављено да је дошло до телефонског разговора Џозефа Бајдена и Петра Порошенка. И да је потпредседник САД посаветовао украјинском председнику да избегава ескалацију конфликта са Руском Федерацијом.

Током поподнева – како тврди војни врх Доњецке Републике – украјинска армија је на фронт око Мариупоља пребацивала вишецевне ракетне бацаче „Град“. На исти део бившег фронта, који се сада назива „линијом раздвајања“, стигло је осам оклопних возила пешадије.

Први човек оперативне команде ДНР – Денис Сињенков – вечерас је изјавио да се нешто слично током целе недеље догађа на другим деловима бившег фронта.

Индикативно је да је управо у оваквој атмосфери председник Луганске Републике – Игор Плотњицки на којег су украјински диверзанти претходних дана извели атентат – изјавио да ће делови бивше украјинске Луганске области који су још под контролом Кијева бити ослобођени од „украјинских нациста“ и уједињени са ЛНР.

Индикативно је такође да је професор америчког Ратгерског универзитета Александар Мотиљ, који је украјинског порекла, у тексту написаном за Foreign Policy оценио да је политика Кијева поводом истока Украјине „зашла у слепу улицу“ и да је дошло време да промени однос према Донбасу:

„Убеђен сам да Украјина треба да пусти Донбас. Психолошки, економски, а можда и политички“.

Додао је: „Кијев нема снаге да тај конфликт реши војним путем, а Донбас исцрпљује онога ко га контролише. Реинтеграција Донбаса била би за Кијев самоубиство и зауставила би политичко кретање земље према Европи“.

По његовој процени, Украјинци према Донбасу треба да се односе онако како се односе према Украјинцима који живе на руском Далеком Истоку и ли у Канади“.

Мотиљ је још отворено посаветовао Кијеву да одустане од свих реформи предвиђених Минском-2, а све расходе и формалну одговорност за Донбас да „првали на Русију“.

Његов закључак је: „Кијев мора да изабере између својих стратешких нтереса и психолошке и идеолошке везаности за регион (Донбас) који је већ изгубио. С обзиром на ровиту укупну ситуацију – избор је јасан“.


Извор: Факти