Додик: Данас крећу припреме за референдум 25. септембра

БАЊАЛУКА – Уставни суд РС одбацио је захтев за заштиту виталног интереса који је поднео Клуб Бошњака у вези са пописом становништва и одржавањем референдума, а председник Српске Милорад Додик поручио је да данас крећу припреме за одржавање референдума о Дану Републике 25. септембра.

Милорад ДодикВеће за заштиту виталног интереса је разматрало захтев Бошњака у вези са законом о попису, који је Народна скупштина Српске усвојила 13. јула и са Одлуком о расписивању републичког референдума који је скупштина изгласала 15. јула 2016, пренела је РТРС.

На прошлој седници Веће је утврдило да су испуњене претпоставке за мериторно одлучивање, након чега је Одбор за уставна питања Народне скупштине предложио Уставном суду Српске да одбије као неосноване захтеве Клуба Бошњака.

Одлука о референдуму о Дану Републике биће објављена у Службеном гласнику, чиме ће ступити на снагу, а референдум ће бити одржан 25. септембра за када је и најављен потврдио је Додик за РТРС.

Истакао је да за спровођење референдума више не постоје уставно-правне препреке и да је данашња одлука Већа за заштиту виталног националног интереса Уставног суда РС само потврда тврдњи да је одлуку о референдуму, али и одлуку о објављивају резултата пописа становнишва у Српској немогуће оспорити јер оне никога не угрожавају.

„Данас се сматра даном када крећемо у званичне припреме за одржавање референдума. Мада је мој кабинет већ раније преузео ни мера како би се кретали управо ка томе“, рекао је Додик.


Извор: ТАНЈУГ