Украјина шаље војску на границу са Кримом

Петро Порошенко је на Твитеру написао да је одржан састанак са представницима безбедности и министром спољних послова и да је наређено да се поставе све јединице близу административних граница са Кримом и Донбасом.

Петро Порошенко

Руска Федерална безбедносна служба раније је спречила терористичке нападе на Криму, које је припремао обавештајни сектор украјинског Министарства одбране, наводи се у саопштењу Федералне безбедносне службе, јавила је руска агенцијаТас.

Порошенко је раније рекао да су руске оптужбе да је Украјина ушла на Крим циничан изговор како би се појачале војне претње против Украјине.

Aмерички амбасадор у Украјини Џефи Пајат је говорећи о нападима на Криму рекао да САД нису виделе ништа што би поткрепило руске тврдње о украјинском нападу.

Истиче да ће санкције због руске анексије Крима остати на снази док та територија не буде враћена Украјини.

Џефи Пајат је на Твитеру написао да „Русија често износи лажне оптужбе против Украјине како би одвратила пажњу са њених сопствених илегалних акција“.

„Русија доводи савременије опремљене трупе на Крим“

Русија је последњих дана послала нове, модерно опремљене трупе на границу Украјине и Крима, каже портпарол украјинских пограничних служби Олег Слободијан.

„Недвосмислено можемо да потврдимо да Русија постојеће трупе на тој граници замењује новим, савременије опремљеним трупама“, рекао је Слободијан на брифингу, одржаном у време раста напетости између Москве и Кијева.

Премијер регионалне владе Крима Сергеј Аксјонов истакао је да амерички Стејт департмент стоји иза покушаја украјинских власти да изведу терористичке нападе на Криму.

Аксјонов је рекао да су се украјинске власти одлучиле да крену путем тероризма и да „пребаце у иностранство метод који су испробали против својих грађана“, пренео је Тас.

„Истовремено сам уверен да то нису њихове сопствене акције и намере. Стејт департмент САД стоји иза њих зато што украјински званичници не би имали храброст да изведу такве акције“, рекао је шеф владе Крима, црноморског полуострва које је после референдума о одвајању од Украјине 2014. припојено Русији.

Руска Федерална служба безбедности саопштила је да је спречила терористички напад на Криму, који је, како се тврди, организовала обавештајна агенција украјинског Министарства одбране.

Путин је потом оптужио Украјину да је изабрала тероризам уместо мира и да „игра опасну игру“ и позвао САД и Европу да учине конкретне кораке да утичу на Украјину да промени понашање.

Украјински председник Петро Порошенко одбацио је тврдње Москве као „неразумне и циничне“.

Украјина инсистира на одржавању састанка Савета безбедности Уједињених уколико и даље буду расле тензије изазване оптужбама Русије да је званични Кијев организовао нападе на Криму.


Извор: РТС