Бошко Обрадовић мандатару: Није ово никаква нова Влада, ово је најобичнија реконструкција Владе (видео)

bosko obradovic

Није ово никаква нова Влада, ово је најобичнија реконструкција Владе, коју сте могли да урадите и без избора.

На питање шта мисли о Вашој власти, велики српски драмски уметник Петар Божовић рекао је да је Александар Вучић дао огроман допринос драмској уметности. И заиста, Вашој глуми, г. Вучићу, нема краја. Три месеца не можете да формирате Владу, а онда заказујете скупштинску седницу у року од 24 сата. Све више сам уверен да Вам је идеја да Народна скупштина буде понижена и маргинализована, а да Влада Србије преузме сву политичку моћ у држави. Ствари стоје потпуно обрнуто: Ви ћете бити изабрани од стране Народне скупштине и нама одговарате за свој рад.

Анализу Вашег програма рада Владе започећу оним чега нема у Вашем експозеу и саставу реконструисане Владе Републике Србије. Јер да се одмах разумемо – није ово никаква нова Влада, ово је најобичнија реконструкција Владе, коју сте могли да урадите и без избора.Избаците лоше министре и убаците нове за које мислите да ће боље радити. Зашто сте онда ишли на изборе? Да бисте сакрили Вашу одговорност за избор лоших министара и да бисте добили шест месеци апсолутне власти без контролне функције Народне скупштине. Јер, не заборавимо, према Пословнику о раду Народне скупштине, Ви сте обавезни да одговарате на посланичка питања и да сви Ваши министри на свака три месеца подносе извештаје о раду надлежним скупштинским одборима. Ви сте, дакле, били пола године на власти без икакве контроле.

У Вашем програму нема Министарства за бригу о породици, борбе против беле куге и подстицајних мера за подршку рађању, младим брачним паровима и породицама са више деце, иако констатујете колики је проблем што смо за 10 година изгубили 400.000 становника.Ако Ви, г. Вучићу, не схватате да решавање демографског изумирања српског народа треба да постане државни приоритет – Ви нам као председник Владе нисте потребни. Ви сте омашили кључну улогу коју је требало да има Ваша Влада. Подсећам Вас да без демографске обнове нема ни економије ни безбедности ни будућности Србије. Родна равноправност и посебна права за ЛГБТ популацију су Вама у експозеу очигледно важнији од породице и наталитета. Није предложена ниједна конкретна мера про-породичне политике: нема Министарства за породицу, нема мајчинства као занимања; нема пореских олакшица за вишедетне породице нити субвенција државе за стицање породичног дома и покретање породичног бизниса. Ваш експозе је на овом, најважнијем питању, апсолутно подбацио.

Исто се односи на Министарство за Србе ван Србије кога нема. Ви сте заборавили да трећина Срба и држављана Србије живи ван граница Србије – у бившим југословенским републикама и широм српског расејања. Српска дијаспора путем дознака инвестира у Србију више милијарди евра годишње и спада у највећег страног инвеститора – под знацима навода. А шта добија за узврат? Нисте их удостојили ни Министарства, а да не говорим о олакшаном бирачком праву, подстицајним мерама за инвеститоре из расејања или очувању националног идентитета путем разгранатог система допунских школа у дијаспори. Помињете олакшано добијање држављанства за наше сународнике ван Србије, али – молим Вас – шта сте урадили по том питању за 4 године Ваше власти? Ви не можете две године да изаберете директора Управе за дијаспору коју сте од Министарства свели на обичну канцеларију при Министарству спољних послова. За Вас су наши сународници широм света странци, и још горе од тога, јер су странци овде добро дошли кад инвестирају, а српској дијаспори не нудите ништа.

Такође, не чујемо довољно реч са Ваше стране када су угрожена људска, мањинска и национална права Срба у Хрватској, БиХ, Црној Гори, БЈР Македонији или Албанији. У већини случајева кад посетите околне земље –не сусретнете се са припадницима српске заједнице.Крајње је време да уведете мере реципроцитета у односима са другима у региону: какав је наш однос према њиховим националним мањинама у Србији – такав тражимо да буде и њихов однос према нашим сународницима код њих.

Написали сте неколико празних речи о слободи медија, а медији никада нису били затворенији за јавну расправу. Најбољи доказ томе је да Ви лично од када сте дошли на власт пре четири године нисте изашли ни на један ТВ дуел где би са друге стране био неко ко другачије мисли од Вас. И то што Ви заузимате 70% медијског простора, а сви остали остатак – Ви зовете демократијом. Да не говорим о Вашем покушају изборне крађе када сте били незадовољни бројем освојених мандата, па сте помислили да можете да их украдете од опозиције. Доказао сам Вам покрадене гласове на Косову и Метохији, све документовао видео прилогом и фотографијама, па Вас подсећам да сте рекли да бисте пре умрли него украли један једини глас. Неко је крао у Ваше име, а мене не занима да ли је то са Вашим знањем или не, то сте Ви дужни да нам кажете.

Не видимо никакву промену Динкићеве неолибералне економске политике коју форсирате већ четири године. И даље дајете наше паре страним фирмама које долазе у Србију само да би узеле државне паре из буџета, јефтину радну снагу и сав профит изнеле у иностранство, често – и на то Вас посебно упозоравам – не плаћајући чак ни порез на остварену добит у Србији, јер многи од њих лажно приказују своје пословање у Србији са губитком да би избегли плаћање пореза. Хоћете да кажете да су стране фирме дошле у Србију да би пословале са губитком?

Ништа не мењате ни у односу према банкама. Нема додатног опорезовања страних банака које износе екстрапрофит из ове државе са највећим каматним стопама у Европи. Ову меру нисам измислио ја, већ ју је први применио Ваш пријатељ Виктор Орбан, па не видим зашто не бисте и Ви. Нема додатне емисије државног новца која би била уложена у велике инфраструктурне радове, домаће банкарство, домаћу привреду и пољопривреду. Нема подршке задругарству, обнови домаћих пољопривредно-индустријских комбината, обнови домаће индустрије пољопривредне механизације, подстицаја за производњу здраве, органске хране. Нема гаранција да нећете дозволити увоз, промет и производњу генетски модификоване хране и семена, што је услов за наш улазак у Светску трговинску организацију и ЕУ. Напротив, јуче смо Вас овде видели у улози ГМО лобисте са највише државне функције, иако је 127 градова и општина у Србији донело декларацију да жели Србију без ГМО.

Нема најважнијег питања за Србију данас, а то је заустављање банкарске пљачке грађана Србије и заштита презадужених породица. Нисте понудили решење за породице које су у дужничком ропству према кредитима индексираним у швајцарским францима, и који после 10 година отплате кредита имају да врате више него на почетку кредитног задужења. Извините, г. Вучићу, какво је то банкарство? То је најобичније зеленашење и пљачка, а Ви и Народна банка Србије то дозвољавате. Предлагали смо Вам и да уведете институт личног стечаја и тако заштитите презадужене породице од одузимања породичног дома, али и од тога нема ништа.

Предлагали смо Вам обнову државног Завода за обрачун и плаћања и оснивање државне Развојно-инвестиционе банке, али од тога нема ништа. Поново сте поменули испитивање порекла имовине свих политичара и тајкуна, али то обећавате већ четири године. И то што нема тог закона симбол је Ваше лажне борбе против корупције и криминала. Најављујете да ћете опорезовати имовину за коју не може да се докаже порекло, али то није само опорезивање већ и легализација незаконито стечене имовине. Та покрадена имовина треба да буде одузета, а лопови кривично гоњени. Ухапсили сте на стотине људи, али нема судских пресуда. Кажете да је неко уништио и опљачкао државу после 2000. Ко је тај неко и зашто није у затвору на вишегодишњој робији? Да ли један такав економски убица Млађан Динкић, Ваш близак сарадник, који још увек није одговарао за уништену домаћу привреду и банкарство?

Предложили смо Вам враћање царинских и ванцаринских заштитних мера на увоз стране робе, увођење прогресивног опорезивања (повећање пореза за богате), ослобађање плаћања пореза и доприноса за нова радна места у домаћим фирмама у прве две године и пореске подстицаје за задужбинарска, културно-научна, хуманитарна и спортска улагања, али и од тога нема ништа.

Постоје две Србије: једна у Вашем експозеу – друга у реалности. Ви сте стечајни управник Србије. Од када сте Ви на власти јавни дуг повећан је за 9 милијарди евра и достигао преко 70% нашег БДП-а. Спољни дуг повећали сте за 6 милијарди, а унутрашњи за 3 милијарде евра и још се хвалите резултатима.

Ви сте – економски гледано – Динкићевац, задужујете државу и даље према ММФ-у и Светској банци, и није случајно да сте окружени кадровима пропале Г17+, као и ДС и СПС које сте својевремено критиковали да су упропастили државу, али узимате њихове кадрове. Као што нема више варница између Вас и ЛДП, пошто Вам је политика иста. Лепо сте рекли: Не смемо народу да оголимо све за шта се залажемо и у чему смо истих схватања као ЛДП, јер бисмо изгубили изборе. Кажете сами да бисте изгубили и на народном референдуму, па зато народног изјашњавања у Србији одавно и нема, Нема потребних референдума ни о Бриселском споразуму, ни о споразумима са НАТО, ни о ГМО и другим битним питањима.

Зар је могуће, г. Вучићу, да у држави коју Ви водите радници у страним фирмама носе пелене на радном месту да не би прекидали рад и на кратко изашли у тоалет? Зар је могуће да неки фантоми сруше читаву једну улицу у центру Београда за ноћ, а да четири месеца не може да се открије ко је починилац? Зар је то будућност у коју треба да верујемо: да сви радимо као робови код страног газде, а да фантоми владају нашим животима и раде шта хоће са нашом имовином.

Лично ценим Вашу марљивост и радну енергију, али сам дужан да Вам скренем пажњу да превише и неодмерено критикујете сопствени народ као лењ. Ви сте цео живот на државној плати. Никада нисте радили у приватном сектору. Треба да се поклоните пред домаћим привредним предузетницима који пуне буџет.

Која држава се развила путем страних инвестиција? Шта значи привремено смањење плата и пензија које траје већ три године? Многи пензионери неће дочекати крај Вашег привременог смањења плата и пензија, а камоли повећање? Уосталом, то није никаквог повећање него почетак враћања опљачканог. Показали сте снагу на сиротињи и средњем слоју. Што нисте додатно опорезовали банке, стране фирме, натерали тајкуне да плате порез или отпустили партијску војску из јавних предузећа, него сте ударили на пензионере, просветне и здравствене раднике и друге државне службенике, који иначе имају никакве плате.

Шта рећи за Вашу спољну политику? Ви сте последњи еврофанатик у Европи. Нико више озбиљан не верује у Европску Унију. Немојте да као што смо били последњи Југословени и комунисти када се комунистичка Југославија распадала на наше очи, сада будемо последњи еврофанатици када се ЕУ распада на наше очи? Ви после БРЕГЗИТ-a и даље хоћете у ЕУ?

Ви хоћете сарадњу са Русијом, а признајете Крим као део Украјине. Па то не може, г. Вучићу! Ваша сарадња са Русијом је празна прича и обичан политички маркетинг. Где су Вам руске инвестиције, где заједничка предузећа, где међудржавни споразуми о појачаном извозу наше робе на огромно руско и евроазијско тржиште? Шта сте одговорили Владимиру Путину на позив да почнете преговоре са Евроазијском економском унијом? Смејали сте нам се кад смо Вам о томе причали годинама уназад, а сада када сте добили позив – ћутите? Јел то не смете због Брисела да се јавите Путину, као што нисте смели да одговорите на његов позив да појачамо економску сарадњу и организованије наступимо на упражњеном руском тржишту након увођења руских санкције европским произвођачима хране?

На слепом путу у ЕУ Ви сте очито спремни да жртвујете сваки национални и државни интерес. Двери Вам кажу: права политика је мање ЕУ – више Русије. Будућност Европе је у Европи нација којој неће командовати отуђени центар моћи из Брисела. Размишљајте хитно о Европи после Европске Уније и нашем месту у њој. Размишљајте хитно о Русији као новом међународном центру моћ који нас никада није бомбардовао, који се бори за очување КиМ у саставу Србије и који нам нуди сарадњу у политичком, економском и војно-безбедносном смислу. То је нама потребно, а не уцене, притисци и пљачка из ЕУ. Јер оно што Ви не смете да кажете грађанима Србије – ја смем: ЕУ нас је опљачкала кроз Споразум о стабилизацији и придруживању. Укидањем царина на увоз стране робе ми смо уништили домаћу производњу и сав профит предали страним мултинационалним компанијама. И када ми кажете – ЕУ нам је поклонила неки милион за то и то, ја Вам кажем: Да, али пре тога нам је отела милијарде наших пара.

А шта тек да кажем за Вашу националну политику које нема? Оставили сте Србе на КиМ на милост и немилост шиптарском терористичком режиму. Укинули сте Устав Србије, укинули државне институције на КиМ и власт предали Албанцима. У Вашој биографији стоји да сте „помогли да у априлу 2013. године дође до потписивања Бриселског споразума чиме је први пут од 1999. године створена реална основа да српски народ који живи на Косову и Метохији успостави институције које ће бити признате од међународне заједницеˮ. Данас је 2016. и после три године још увек нема никаквих српских институција на КиМ. Дакле, Ви сте преварили грађане Србије који живе на Косову и Метохији. Једино решење је поништавање антиуставних Бриселских споразума, прекид преговора о КиМ у Бриселу и повратак преговора у СБ УН, и обнова рада Министарства за Косово и Метохију.

Ваша прича о забрани партијског запошљавања је само још једна велика лаж. Запослили сте на хиљаде напредњака широм ЕПС-а, Телекома и других јавних предузећа и установа. Како? Преко уговора о привременим и повременим пословима, и тако као не кршите сопствену уредбу о забрани запошљавања и мислите да сми ми сви мала деца да то не видимо.

Буџет за културу је сваке године све мањи. Једино службеници у установама културе нису добили никакво повећање плата и неко коначно мора да проговори у Народној скупштини у њихово име. Исто се односи и на просветаре које сте ко зна колико пута преварили.

Ћирилица је постала мањинско писмо у нашој држави. Па, зар то не можете да средите и уведете ред у овој држави? Сваки јавни натпис мора бити на ћирилици. Погледајте само Русију, Бугарску или Македонију и видећете да је то итекако могуће. Ако је шта потребно обележити за стране туристе на енглеском то и урадите, али чему латиница и двоазбучје које нема ниједан народ на свету?

Апсолутно се противимо Вашим непрестаним плановима и покушајима приватизације стратешких државних предузећа и природних богатстава Србије. Против смо продаје Телекома, ЕПС-а, Галенике, Аеродрома, ПКБ-а и наших извора чисте пијаће воде, пољопривредног земљишта, рудних и других националних ресурса. Наши највећи фондови нису у ЕУ, већ на Косову и Метохији које нам отимају зато што Косово и Метохија леже на богатствима свих врста, посебно рудним и водним, који вреде стотине милијарди евра.

Буџет за пољопривреду је и даље скандалозно мали и не испуњава законски минимум од 5% укупног буџета. Српски сељаци осећају се остављени од своје државе која више помаже долазак великих страних трговинских ланаца него домаћу пољопривреду. Прво, драстичним смањењем субвенција за биљну производњу и, друго, омаловажавајуће ниским откупним ценама пољопривредних производа од српских сељака, јер је откупна цена пшенице од 14 дин/кг, вишње и купине по 25 дин/кг, шљиве за ракију по 8 д/кг, … нижа од цене коштања њихове производње, а у воћарству од цене бербе.

Лекари и медицинске сестре одлазе свакодневно у иностранство и ускоро – када одређени број лекара оде у пензију – нећемо имати специјалисте да нас лече.

Ви хоћете да будете министар у свим министарствима, градоначелник у свим градовима и председник у свим општинама. Ко ће онда бити председник Владе? Српски покрет Двери не види бољитак у Вашем експозеу, све радите по старом, Ваша политика је превазиђена, посланичка група Двери гласаће против избора Владе коју сте предложили.

Говор Бошка Обрадовића,
председника посланичке групе Двери на Првој посебној седници Народне скупштине Републике Србије


Извор: ФБРепортер