Македонија: 5.000 породица у 12 насеља претрпело велику штету

СКОПЉЕ – Трећи дан од олујног невремена и поплава које су погодиле Скопље и још нека села и општине на кризном подручју влада тотални хаос, а како се процењује око 5.000 породица из 12 насеља претрпело је штету, пренели су данас македонски медији…

Поплаве у Македонији 2016Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Бесир Јашари саопштио је да стручни тимови на терену процењују шстету те да је у овом тренутку тешко рећи колике су њене размере.

Македонски медији извештавају да хаос влада у пружању основне помоћи у храни и хигијенским пакетима. Не само да недостају храна и вода, већ нема ни довољно људи који би могли да пруже помоћ, док владајућа ВМРО-ДПМНЕ спроводи кампању.

Становници села Стајковци, које је највише страдало у олуји, не могу да стигну да почисте огромне наслаге блата у својим подрумима и гаражама.

Иначе, ситуација у том месту је јутрос била напета након што је добијена информација да је пронађено тело 11-годишњег Ивана из Стајковца, чији нестанак је пријављен јуче.

Његово тело је пронашао је његов отац.

Када је погребна поврка прошла поред сеоске школе, неки од дечакових рођака су су протестовали да Служба спашавања, новинарске екипе и министар Диме Спасов ништа нису урадили за грађане.

Локално становништво се жали да је прва два дана помоћ дељена стално истим људима, те да је тако и данас, а да други нису добили ништа или нешто врло мнало.

Министар рада и социјалне политике Диме Спасов је за Плусинфо изјавио да храну деле активисти македонског Црвеног крста.

Више од половине становника Стајковца је претрпела огромну штету.

У невремену које је задесило Македонију према званичним подацима страдало су 22 особе, док се за једном 18-месечном бебом још трага.

Страхује се међутим да је број жртава знатно већи.


Извор: ТАНЈУГ