Барешићев споменик освануо „крвавих руку“

РИЈЕКА – Недавно подигнути споменик убици југословенског амбасадора у Стокохолму Владимиру Роловићу у Драгама, код Пакоштана, освануо је „крвавих руку“, пише ријечки Нови лист.

Споменик Миру Барешићу освануо крвавих руку

У ноћи са суботе на недељу Барешићев длан и ногавицу неко је, наиме, попрскао црвеним спрејом.

Фотографија „дорађеног“ споменика објављена је на фејсбук страници Антифа Шибеник, уз напомену: „Недостајао је завршни детаљ на споменику убици“.

Барешић је био члан емигрантске организације Хрватски народни отпор, коју је утемељио један од најпознатији усташких злочинаца Макс Лубурић. У травњу 1971. године он је убио Роловића.

Годину дана касније, Шведска га је под уценом депортовала у Шпанију. Група хрватских емиграната – терориста, наиме, отела је авион који је летео на релацији Гетеборг – Стоцкхолм, а ослобађање заточених путника условили су ослобађањем неколицине затворених Хрвата, међу којима је био и Барешић.

У Шпанији Барешић је одлежао 18 месеци затвора, након чега су му шведске власти допустиле да оде у Парагвај. Поново је изручен Шведској седамдесетих, где је одлежао још седам година затвора, а потом је протеран у Парагвај.

У Хрватску се вратио почетком рата, прикључује се Збору народне гарде. Под неразашњеним околностима погинуо је већ у првој акцији, у близини Задра.

На отварању споменика Барешићу окупио се „цвет“ екстремне деснице, међу којима и два ХДЗ-ова техничка министра, технички министар културе Златко Хасанбеговић и његов колега из бранитељског сектора Томо Медвед.


Извор: Танјуг