Путин: ХВАЛА, СЛОВЕНИЈО!

Нови споменик руским и совјетским војницима који су погинули у два светска рата на територији Словеније одраз је става држава о томе да су недопустиви ново писање историје и оправдавање злочина који су довели до погибије милиона људи у тим ратовима, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Путин је на церемонији поводом 100 година од подизања капеле у близини планинског превоја Вршич у Словенији изјавио да споменик подсећа на самопожртвованост војника Русије и кључни допринос Совјетског Савеза у ослобађању Европе од нацизма, на бесмртни подвиг генерације победника.

Председник Русије је истакао да је искрено захвалан руководству Словеније, члановима Друштва пријатељства Словенија-Русија и другим јавним организацијама, као и свим Словенцима за брижан однос према заједничкој историји, за сјећање на руске грађане чија је судбина повезана с трагичним догађајима на словеначкој територији.

Председник Русије је изразио захвалност и за „искрену тежњу и напоре за учвршћивање темеља европског јединства на којем треба да се гради будућност Европе“.

„Од свег срца, у име целе Русије и у своје име желим да захвалим Словенији и Словенцима за то што чините ради чувања сећања на жртве које сте заједно с Русијом принели на олтар победе не само у Првом него и у Другом светском рату“, истакао је Путин.

Руски председик је додао и да пут кроз планински превој где су расуте кости руских војника, с правом носи име Руска, а капела је постала симбол пријатељства руског и словеначког народа, симбол заједничке тежње миру, сарадњи и процвату, преноси „Спутњик“.

Руска капела је споменик посвећен успомени на руске војнике који су на тим местима погинули током Првог светског рата. Тих година, град Крањска Гора био је велики пункт за допремање муниције, технике и војника на аустријско-италијански фронт.

У јулу 1915. године у близини града отворен је логор за руске војне заробљенике, који су изградили пут кроз планински превој.

У марту 1916. једну од група руских војних заробљеника заједно с њиховим аустријским стражарима засула је снежна лавина. Тада је, према неким подацима, погинуло више од 300 људи.

Као знак сећања на погинуле руске војнике изграђена је мала дрвена капела. Тек 1995. године ова капела је стекла статус споменика културе који је под заштитом државе. Територија која припада капели је 2005. године постала меморијални парк.

Руски председник Владимир Путин допутовао је данас око 14.00 часова у посету Словенији.

Путин Словенији нуди сарадњу у нафтној индустрији

Проширивање мреже гасовода у Словенији и укључивање руских компанија нафтне и гасне индустрије у малопродајну мрежу промета нафтним дериватима представља перспективни правац сарадње две земље, наводи се у материјалима за посету председника Руске Федерације Владимира Путина Словенији, преноси „Спутњик“.

„Перспективни правци сарадње су: проширење мреже гасовода на територији Словеније, укључивање руских нафтних и гасних компанија у малопродајну мрежу промета нафтним дериватима на територији Словеније, помоћ у развоју словеначких капацитета за пренос нафте и нафтиних деривата, куповина руске енергетске опреме за словеначке термоелектране, учешће руских компанија у реконструкцији, модернизацији и изградњи производних и преносних објеката у Словенији, стварање транспортног и дистрибутивног центра, испоруке телекомуникационе опреме словеначке производње за потребе ‘Гаспрома’, сарадња у области комуникационих и информационих технологија“, наводи се у изјави.

„Спутњик“ подсећа да се радна посета председника Русије одржава на позив словеначког председника Борута Пахора. Наводи се да ће они ће размотрити кључна питања трговинско-економске, инвестиционе и културно-хуманитарне сарадње и разменити мишљења о актуелним медјународним и регионалним проблемима.


Извор: Блиц