Новосађани више неће пити свету водицу

Новосадски „Водовод“ прекинуће праксу бившег руководства и више неће освештавати воду.

Бокан на Богојављење у НС Водоводу

Како за 021 потврђује нови директор Гвозден Перковић, у предузећу сматрају ову праксу непримереном и неће је настављати, а скромно ће обележавати само Дан фирме.

„Такође, средства намењена прослави Дана фирме ћемо уплаћивати у добротворне сврхе, а накнадно ћемо утврдити коме ће новац у том тренутку бити најпотребнији“, каже Перковић (ЛСВ) за наш портал.

Већина новосадских предузећа обележава славу, а слава „Водовода“ је Богојављење. Праксу освештавања воде градског водовода увело је руководство предузећа у време газдовања Покрета „Динара-Дрина-Дунав“ 2015. године. Вест да је поп освештао градски водовод одјекнула је и завршила у светским медијима, а праксу је иницирао тадашњи саветник директора „Водовода“ Томислав Бокан (3Д).

Вода је освештана и ове године у јануару.

Освештавање воде у камиону цистерни, Нови Сад

Обележавајући славе, предузећа доводе у питање уставна и законска начела. За покрајинску заштитницу права грађана Анико Мушкиња Хајнрих, слава у предузећима је за сваку осуду, јер се ради о практиковању иначе породичног обичаја и кршењу начела секуларности државе. Како је заштитница грађана рекла за 021, кад приватна верска уверења продиру из грађанског друштва у простор државе, онда се анулира важан принцип неутралности државе и гази начело о одвојености државе и цркве, а држава се приватизује и служи посебним интересима.

Председник новосадског Центра за истраживање религије, политике и друштва Никола Кнежевић навео је за 021 да је и Српско лекарско удружење некад имало своју славу – Ђурђевдан, а лекари су традиционално славили Свете враче Козму и Дамјана. Дакле, историјска и традиционална основа постоји – а друго је питање да ли су поједини примери које смо имали прилике да видимо у последње време заиста накалемљени на традицију или су плод једног мање традиционалног, а више помодарског и фолклорног исказивања вере.


Извор: 021