Небригом и полиграфом угрожено радничко достојанство

Словеначком послодавцу скренута пажња да је полиграфско испитивање дозвољено у кривичним поступцима и да могу да га врше само овлашћена лица
Ових дана Инспекција рада обишла је погоне фабрика Геокс у Врању и Перутине Птуј у Бачкој Тополи како би се утврдило да ли послодавац на било који начин крши права запослених.

Полиграф

Те контроле надлежних буквално су се поклопиле са серијом текстова објављених у Данасу, али и другим медијима о катастрофално лошем положају и разним облицима мобинга према запосленима у углавном страним компанијама које послују у Србији. Једна од тих компанија је и фабрика обуће Геокс у власништву послодавца из Италије. Друга фабрика коју су обишли инспектори је Перутина Птуј – Топико у Бачкој Тополи у власништву словеначког капитала. Инспекција рада је своје службенике послала у ту фабрику због тога што је послодавац групу радника испитивао на полиграфу у вези с нестанком робе из складишта.

Збивања у фабрици Геокс су доспела у жижу јавности оног тренутка када се медијима обратила радница Гордана Крстић, која је истакла да је због „ненормалних услова за рад“ напустила посао у фабрици. Између осталог она тврди да је запосленима у току смене од седам до 15 сати дозвољено да само два пута иду у тоалет, а да им је италијански послодавац препоручио да уколико имају чешће физиолошке потребе, носе памперс пелене.

Нашем листу се након тога обратило неколико радника фабрике који су указали на понижавајући однос италијанског послодавца, али су желели да остану анонимни, јер би у случају објављивања њихових имена добили отказ. Они су тврдили да их менаџмент вербално вређа, да у халама у којима се одвија процес производње нема адекватног проветравања, због чега се дешавало да се радници и онесвесте, али да су након интервенције хитне помоћи морали и да се врате на производну траку до завршетка своје смене. Кажу и да се спроводи старосна дискриминација јер послодавац не жели да запошљава старије од 40 година називајући их „пензионерима“. Наводе и случај неисплаћивања прековременог рада, односно да је радницима исплаћена накнада за то тек након анонимних пријава Инспекцији рада која је решењем италијанском послодавцу наложила да то уради.

Радници који су се обратили Данасу тврде и да се плаше да формирају синдикат јер им је „индиректно саветовано“ да то не чине. Иначе, фабрика Геокс у Врању је у присуству премијера Србије Александра Вучића отворена крајем јануара. Влада Србије је субвенционисала изградњу фабрике са 11,25 милиона евра, односно са 9.000 евра по сваком новоотвореном радном месту. Просечне зараде у фабрици се крећу око 30.000 динара, што је знатно ниже од просечне плате у Србији за јун која износи нешто више од 46.000 динара. Током првог дана контроле Инспекција је утврдила да су параметри микроклиме у границама дозвољеног, односно да не прелази 28 степени. С друге стране, инспектори су утврдила да послодавац није испитао хемијске и физичке штетности радног окружења због чега му је наложено да то учини.

Када је реч о фабрици Перутнине Птуј, један број радника се суочио са оним са чим се сусрећу само осумњичени за неки злочин на полицијском испитивању и учесници једног ТВ ријалитија у Србији – полиграф. Инспектор рада одсека инспекције у Суботици послодавцу је указао да запослени нису дужни да се подвргавају полиграфском тестирању, а због одбијања да то учине, не смеју да трпе штетне последице. Такође је послодавцу скренута пажња да је полиграфско испитивање дозвољено у кривичним поступцима и да могу да га врше само овлашћена лица, док у области радног права овај облик утврђивања истинитости навода није предвиђен. С обзиром на то, поставља се питање да ли менаџмент Перутнине Птуј уопште имао законско право да обави такво испитивање и да ли су га спровела овлашћена лица. На основу тога се намеће и логичан закључак да ли ће пословодство те фабрике у Бачкој Тополи бити санкционисано због тога што је применило облик утврђивања истинитости навода који није предвиђен радним законодавством.

Послодавац се одлучио да тестирањем на полиграфу подвргне 18 запослених. Њих 17 је пристало док је један радник одбио да то учини.


Извор: Данас