„Свастика“ на споменику далматинским партизанима

ГРАЧАЦ – У дану када је у Србу обележен Дан устанка против фашизм народа Лике на споменик далматинским партизанима, на путу Книн – Грачац, исписани су увредљиви натписи и „кукасти крст“.

Свастика на споменику партизанима, Срб, Хрватска

„Јутрос је овај споменик далматинским партизанима погинулим у битци са нацистима на цести Книн-Грачац био без ових графита“, наводи Антифа Шибеник на својим интернет страницама уз приложене фотографије ишараног споменика.

Обележавање Дана устанка у Србу протекло је у среду у сенци инцидената и провгокација припадника Аутохтоне Хрватске странке права, а на манифестацији је протестанке предводио Дражен Келеминец коме је полиција недавно забранила шестомесечни прилаз том месту.

Из Српског демократског форума (СДФ) оценили су данас да је српска и шира локална заједница, у јучерашњим догађањима у Србу, поводом обележавања Дана устанка народа Лике, искоришћена у јефтине дневнополитичке сврхе.

„Увек ћемо се јасно супротставити фашизму, национализму и другим искључивим идеологијама, као и облицима власти који нису засновани на демократији и људским правима. Међутим, као организација чији чланови и чланице махом долазе из малих, маргинализираних и запуштених заједница; заједница у којима си становници узајамно помажу и сарађују из нужде, независно од њиховог етницитета, морамо исказати гађење инструментализовањем управо таквих људи у јефтине политичке сврхе“, истиче се у саопштењу које је потписао председник Управног одбора СДФ-а Вељко Џакула.

Из СДФ-а поручују и да се људи који организирају догађаје, попут јучерашњег у Србу, морају запитати како би се осећали да неко испред њиховог прозора чини нешто што ствара напетост између њих и њихових суседа.

„Нека се запитају и како би се осећали да процес помирења свакодневно живе, а онда им га неко узурпира на један дан и сасвим угрози његову динамику“, наводе из СДФ-а.

Наглашавају и да 20 година од Домовинског рата још увек нису решена нека од основних хуманитарних и социјалних статусних питања пред српском заједницом. „Истовремено, у лагодном окружењу загребачких уреда и буџетским новцем изнајмљених хотелских сала воде се састанци и разговори о помирењу“, додају и позивају институције, али и актере цивилног друштва у Хрватској да уложе озбиљније напоре у стварни процес помирења и решавање статусних питања, уместо да, како наводе, скупљају политичке бодове по цену туђе сигурности и стабилности, пренела је Хина.


Извор: ТАНЈУГ