КОМПЛЕКС древног манастира Режевићи, уз магистрални пут који повезује Будву и Петровац (изнад Перазића дола), оскрнављен је на необичан начин. Учинила је то Будванка О. Ф.којој полиција засада саопштава само иницијале. Она је црвеном фарбом “прекречила” фреске на посебном улазу у манастир који је пре четири године урађен и осликан.

Монаси овог манастира, који је подигао Стефан Првовенчани 1226, кажу да је просуто неколико литара фарбе, да су фреске знатно оштећене и да ће бити неопходна њихова рестаурација.

– Верници који долазе у цркве нашег манастира и туристи затекли су у понедељак грозну слику. Потоци фарбе сливали су се низ осликане зидове, као и по степеницама и каменом плочнику. Случај смо пријавили полицији и верујемо да ће истрага расветлити овај вандалски чин – кажу монаси Режевића.

Манастир Режевићи

Пре неколико месеци овај манастир су посетили и запослени у Управи за заштиту културних добара. Како су нам тада испричали монаси, упад је био дрзак и без најаве. Разлог је био пријава поменуте Управе тужиоцу, да се, наводно, девастира споменик културе. Митрополија црногорско-приморска СПЦ, како су рекли, није добила сагласност од државе за поменуте радове. Из Митрополије су одговорили да радови имају само један циљ: заустављање пропадања светиње, на коју је држава заборавила. Убрзо потом Паштровићи из Петровца, Режевића, Светог Стефана и других крајева одржали су збор у манастирском комплексу и упозорили надлежне да престану с нападима на манастир који је духовни стожер старог племена.

– У питању је српски средњовековни манастир нашег српског племена који је сабирао кроз векове Паштровиће, који су успевали да сачувају своје православне светиње и у временима тешке окупације Млетачке републике, Аустроугарске,Француза, Италијана… Дакле, верници ће заједно са Митрополијом бринути о манастиру, како је и до сада, кроз векове, било, а осталима поручујемо – даље руке од Режевића – казао је Илија Вуковић, Паштровић из овог краја, активиста НВО “Матица Боке”.

УЗЕЛА ПРАВДУ У СВОЈЕ РУКЕ?

у Режевићима се у уторак могло чути да је напад црвеном фарбом извела особа која се не слаже ни са радовима у манастиру и око њега, као ни са његовом – историјом. Због тога је, наводно, узела “правду” у виду велике канте с фарбом и направила инцидент.


Извор: Вечерње новости