Уместо аплауза, звиждуци за Хилари Клинтон

Странка разједињена стигла у Филаделфију, где симпатизери Бернија Сандерса одбијају да подрже кандидаткињу сопствене партије

Током говора Мишел Обаме није било негодовања (Фото Ројтерс/Луси Николсон)

Хилари Клинтон је доживела да на сопственој конвенцији слуша како се звижди њеном имену, скандира име њеног доскорашњег противкандидата и чак узвикује: „Затвори је, затвори је” када су чланови њене странке почели да понављају републикански поклич за њено хапшење упућен Доналду Трампу.

Она ће званично примити номинацију демократа током конвенције која је замишљена као излив хвалоспева на рачун бивше државне секретарке, али која се, макар током прве вечери, претворила у отворени револт делегата који су на предизборима подржавали социјалдемократског сенатора из Вермонта Бернија Сандерса.

Демократска конвенција у Филаделфији отворена је прексиноћ с надом да ће партија показати јединство и показати да се много разликује од републиканаца, чија је прошлонедељна конвенција у Кливленду протекла у хаосу, преноси „Гардијан”. Ипак, јаз који раздваја либерале испао је већи од јаза који раздваја конзервативце.

Публика је прекидала говорнике, не дозвољавајући им да хвале бившу прву даму. На сваки помен имена Хилари Клинтон, сала је одзвањала: „Берни, Берни!” Многи делегати су извиждали партијски врх због тога што су хаковани мејлови објављени на „Викиликсу” показали оно што су они све време тврдили – да се странка уротила против Сандерса на прелиминарним окршајима не би ли олакшала пут жени која је све време била њен фаворит.

Сандерс је изгубио, али је показао да је међу демократама стасало изузетно јако левичарско крило за које је некадашња државна секретарка неприхватљива због веза са Волстритом и „корумпираним” политичким системом. Многи од сандерсоваца су извештачима са лица места казали да ће радије подржати неку минорну странку (попут Зелених), па чак и Трампа, него бившу прву даму. Ипак, испитивања јавног мњења показују да ће већина њих у новембру гласати за представницу сопствене партије. И поред тих анкета, Хилари Клинтон мора да је забринуо онолики излив непријатељства на скупу који се одржавао у њену част. Незадовољство њеним ликом и делом код великог дела аудиторијума није успео да смири ни сам Сандерс. Овације су трајале три минута пре него што је сенатор уопште успео да дође до речи јер му је сала упорно аплаудирала и узвикивала његово име.

„Сваки објективни посматрач ће закључити да Хилари Клинтон, због својих идеја и вођства, мора да постане нови председник САД”, рекао је сенатор.

Додао је да она и Трамп „ни приближно нису исти” и да све демократе треба да гласају за бившу прву даму да се републиканац не би уселио у Белу кућу. Ипак, сенаторов ентузијазам није прешао на његове делегате (они су у мањини, пошто је Клинтоновој као победници припао далеко већи број делегата), а помирењу није много помогла ни сенаторка из Масачусетса Елизабет Ворен. Многи сандерсовци су се надали да ће Хилари Клинтон њу изабрати за потпредседницу, јер је она жестоки критичар Волстрита и неједнакости. Ипак, кандидаткиња демократа је изабрала умереног сенатора из Вирџиније Тима Кејна, иза чега мора да је стајала процена да су јој потребнији гласови републиканаца који не подржавају Трампа него гласови најпрогресивнијих демократа. Елизабет Ворен важи за једну од њих, али је подршком коју је дала страначкој колегиници разочарала остале, који су је прекидали узвицима: „Веровали смо ти!” Она је и даље бранила свој левичарски кредо, тражећи повећање минималне наднице и „формирање владе која ће представљати све, а не само један одсто (најбогатијих грађана)”. Због оваквих изјава, изгледала је пре као опозиционарка него као припадница странке која је била на челу Беле куће последњих седам и по година.

Негодовања није било једино за време наступа прве даме Мишел Обаме. Она је одржала емотиван говор о томе како њене кћерке живе у кући коју су саградили робови и готово плачним гласом додала да је Хилари Клинтон заслужна што Саша и Малија узимају здраво за готово то што жена може да буде председница САД.

И Берни Сандерс и Елизабет Ворен и Мишел Обама потенцирали су да треба гласати за Хилари Клинтон да председник не би постао Доналд Трамп. Испало је да је важно да Трамп не победи, а не да Клинтонова победи. Могуће је да су демократе остале тако разједињене првог дана конвенције јер нису довољно добро приказале шта то чини Хилари Клинтон тако изврсним кандидатом изузев што није Трамп. Можда ће у томе бити успешнији неки од следећих говорника, међу којима су бивши и садашњи председници Бил Клинтон и Барак Обама.


Извор: Политика