СЛУТЊЕ да ће се у источној Украјини поново ратовати све више потврђује црна статистика. Само током викенда на линији раздвајања Донбаса и Украјине погинуло је шест, а рањено 13 украјинских војника, док их је осам контузовано. У Доњецку и Луганску тврде да је неколико група украјинских обавештајаца покушало да уђе на територију самопроглашених република, где су уништени.

Украјински војници

Забрињавају и вести да Украјина довози ешалоне војне технике у Луганску област на станицу Кондрашевскаја. Стигло је 15 тенкова, 20 оклопних возила, реактивни вишецевни систем „град“ и око 400 војника.

Да руководство у Кијеву не намерава да спроведе Минске мировне договоре, доказ је и то да се прави нова стратегија за повратак Донбаса у оквир Украјине. Та стратегија ће бити готова кроз месец дана, а разликује се од Минских мировних договора и по томе што предвиђа да се слободни избори у Донбасу одрже, не како се то овим договорима предвиђа, на почетку, већ тек на крају процеса, кад украјинска војска буде контролисала границу са Русијом.

То је изјавио бивши руководилац Луганске војно-грађанске администрација Георгиј Тука, сад заменик министра за питања привремено окупираних територија.

И у новом документу који спрема Кијев први задатак је обустава ватре, а други повратак становништва и успостављања хоризонталних веза, укључујући хуманитарну помоћ, организација транспорта и успостављање економске сарадње. Тај део није споран, али остали делови потврђују да Кијев не размишља о аутономији за Донбас.

– Користећи међународне организације, а сада је ту ОЕБС, постепено треба да се враћају законите украјинске власти на окупиране територије – казао је Георгиј Тука.

У Донбасу је требало да се одрже локални избори 24. јула, али је председник Доњецке народне републике Александар Захарченко саопштио да се одлажу за 6. новембар. По Минским договорима, кад се одрже избори и изаберу нови органи власти у Донбасу требао би да почне процес мирне интеграције.

Неспорно је да власти у Кијеву желе да садашњи руководиоци у Донбасу који су ратовали не буду и даље на челу Доњецке и Луганске области. То значи да би они добровољно требало да се повуку, што није нимало реално.

„ЛЕТЊА ОПАСНОСТ“

После маневара „Летња опасност – 2016“ у Украјини су у понедељак почели командно-штабни маневри „Јужни ветар“. Предвиђена су бојева гађања, десанти јединица, пребацивање војника на значајном растојању, али и супротстављање противничком ваздушном нападу.


Извор: Вечерње новости