Кинески мед прети да потопи домаће пчеларе

У Европску унију прошле године увезено 80 хиљада тона меда из Кине, што је четрдесетогодишњи извоз Србије у ЕУ.– Откупна цена од 1,6 евра по килограму, три пута нижа од просечне цене меда у Србији – што је довело и до пада извоза

Кинез пчелар

Велики увоз меда из Кине у Европску унију озбиљно угрожава произвођаче из Србије. Прошле године је на то тржиште увезено 80.000 тона овог производа са Далеког истока, што је четрдесетогодишњи извоз Србије у ЕУ (ми годишње извеземо око 2.000 тона). Дампинг цене од 1,6 евра по килограму, што је три пута ниже од наше просечне извозне цене, прете да потпуно потопе домаће пчеларе.

Како тврде на нашем тржишту, за сада нема овог меда – званично, али медији у региону од прошле године упозоравају да се овај производ појавио на тржишту Босне и Херцеговине, па и спорадично Хрватске. Отуда и нагађања да је шверц преко Дрине могући пут кинеског меда и на тржиште Србије. Према незваничним информацијама које је објавило Удружење пчелара БиХ, Кина на ово тржиште пласира више меда него сви домаћи произвођачи заједно.

Председник Групације за пчеларство при Привредној комори Србије Србислав Видојевић каже за„Политику” да колико зна кинеског меда нема, али да би то могло да се догоди због високих цена на домаћем тржишту.

– Последњих година нисмо имали проблем са увозом, али тренутно не можемо да смиримо дивљање цена. То с обзиром на околности може да доведе и до увоза, што би произвођачима био сигнал да глобално тржиште диктира цене – каже Видојевић и додаје да је тренутно откупна цена за багремов мед од 3,5 до 3,8 евра за килограм.

Пчелари, додаје Видојевић, нису задовољни овом ценом, посебно због неродне године, али нажалост немогуће је да добију већу, јер је конкуренција на европском тржишту огромна. Према његовим речима већ сада се осећа да је извоз пао, иако још немају званичне податке.


Извор: Политика