– То је демократско право које је признато свима, али, због околности, ми морамо да се додатно боримо за њега – рекао је Додик.

Он је потврдио да ће референдум о Дану Републике бити одржан 25. септембра и да ће до 20. августа бити јасно да нема одлагања одлуке о одржавању рефереднума, нити формалних препрека у том погледу.

– Ако високи представник и буде хтео нешто да учини, ми га нећемо ни испоштовати – категоричан је Додик. – Као што он не поштује Републику Српску, тако ни Српска нема потребу више да поштује високог представника у делу његових наметања решења, која је крио иза демократије и Дејтонског споразума. Ако је ико кршио Дејтонски споразум у БиХ, кршио га је високи представник, а при томе не мислим само на Валентина Инцка, већ на високог представника уопште.

У случају да Инцко интервенише, Додик је рекао да та одлука неће бити објављена у „Службеном гласнику Републике Српске“, док „Службени гласник БиХ“ нема надлежност да се бави питањима Српске.

Он је поручио да треба да престане „болесна ситуација“, у којој Бошњаци увек „јаучу“ међународној заједници када им је нешто потребно.

Додик је оценио да су Бошњаци немоћни у Сарајеву у вези са питањем референдума и да зато сада покушавају да инструментализују муслимане у Републици Српској. Он је позвао Бошњаке у РС да 25. септембра изађу на референдум и „буду део народа Републике Српске који овде живи и жели да настави да живи“.

– Њихово је демократско право чак и да не изађу на референдум, али мислим да би због будућности коју би хтели да граде у Републици Српској за њих било веома корисно да то учине и да се у том погледу идентификују са оним што је апсолутна воља народа у Републици Српској“, поручио је Додик.

Председник РС је истакао да ће плебисцит бити у основи доношења закона о 9. јануара као Дану Републике.

– Ту више ништа неће моћи да уради ни Уставни суд БиХ, нити било какве институције на које се они позивају, па ни високи представник – рекао је Додик.

БАКИР ДА ДОЂЕ У БАЊАЛУКУ

ДОДИК каже да су се пре неколико дана сарадници из кабинета председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића распитивали о могућности састанка и да је спреман да се састане са Изетбеговићем, али у Бањалуци.

– Нека изволи у Републику Српску. Можемо да се састанемо у мом кабинету, да причамо о институционалним вредностима, а као партија, СНСД нема намеру да прави никакве коалиционе договоре са СДА, нити има намеру да улази у заједничке институције које показују своју неспособност и које су постале реметилачки фактор укупног стања и односа у БиХ – нагласио је Додик.


Извор: Вечерње новости