– Одлуку да гађа руски авион пилот је донео у ваздуху. Он је самостално одлучивао хоће ли да пуца или не на авион који је ушао у турски ваздушни простор. Пилот се руководио правилима примене силе – изјавиоје Јасин Актај, заменик председника турске владајуће партије АКП.

Метин Куљунк, посланик турског парламента и заменик председника за међународну сарадњу владајућег АКП, тврди како је обарање авиона била замка и припрема покушаја државног удара у Турској.

Први је о томе проговорио градоначелник Анкаре Мелих Гјокчек, који је признао да су и раније знали ко је крив за рушење руског авиона, али су ћутали. Наводно је и један од пилота који је учествовао у акцији рушења руског авиона на сиријско-руској граници имао удела и у пучу.

Из изјаве градоначелника Анкаре може се закључити да председник Реџеп Тајип Ердоган није знао за акцију пилота. Да ли је мајор на Ф-16 одлучио сам или је добио команду од тадашњег команданта турске авијације, тек ће се сазнати. Пилот који је оборио руски бомбардер, једно време је у Турској био национални херој. Свима који знају каква је хијерархија у војци јасно је, међутим, да тај мајор није могао сам да донесе одлуку о ракетирању бомбардера „Су-24“.

„ПРЕСЕЛИО“ СЕ У ХЕЛИКОПТЕР

Коментатор московског недељника „Аргументи недеље“ у најновијем броју каже да је чудно што турске власти сада тврде како је мајор Мустафа Хајжуроглу (на слици) ракетирао Ердоганову резиденцију из хеликоптера. Руски експерти постављају питање како се пилот турског Ф-16 „преселио“ у хеликоптер, јер би логичније било да је из авиона гађао резиденцију у Мармарису.

Највиши руски руководиоци засада не желе да коментаришу тврдњу градоначелника Анкаре. У Кремљу чекају прецизнију информацију, па ће тек тада изнети свој став. Турски политичари подсећају да је само недељу дана после побољшавања односа Анкаре и Москве извршен пуч.

ОКРИВЉУЈУ И ГУЛЕНА

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган почетком наредног месеца треба да се састане са руским колегом Владимиром Путином, када би могло да се очекује и више детаља око инцидента са обарањем авиона. У међувремену, градоначелник Анкаре Мелих Гокер оптужио је Фетулаха Гулена, турског имама и некадашњег Ердогановог пријатеља, који од 1999. живи у САД, а сада је првооптужени за организовање пуча, да стоји и иза наређења да се обори руски авион. Анкара тражи од САД да изруче Гулена, на шта још нема одговора из Вашингтона.


Извор: Вечерње новости