ОЛИМПИЈСКИ ПРОБЛЕМ – Шта ће урадити наши спортисти ако у Рију буду морали да се надмећу са косовским ривалима?

На предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру могуће су ситуације у којима ће се наши спортисти наћи на истом задатку као и они који ће представљати самопроглашену Републику Косово. Шта ће тада урадити представници Србије?

У стрељаштву би Урата Рама могла да се у дисциплини ваздушна пушка – 10 метара надмеће са нашом Андреом Арсовић и Иваном Максимовић. У атлетици на 400 метара Вијона Крјезиу могла би да буде у квалификацијама супарница нашој Тамари Салашки. А у бициклизму Џендрим Гури изгледа да ће бити ривал нашег Ивана Стевића.

Наша држава, сагласно Уставу Републике Србије, не признаје Косово као независну државу. Међутим, ни то што Бразил не признаје Косово као независну државу, позивајући се на резолуцију УН 1244 као и Србија, неће спречити такмичаре са поменуте територије да наступе на Играма, јер је Међународни олимпијски комитет тако одлучио, прогласивши Косово својим чланом.

И, шта ће онда да ураде наши? Да се такмиче против таквих ривала? Да одустану од наступа? Не.

Шта каже Министарство омладине и спорта?

Када смо о томе упитали наше Министарство омладине и спорта, добили смо овакав одговор:

„Према информацијама којима ми располажемо не постоји могућност да се наши спортисти нађу у директном дуелу са спортистима тзв. Републике Косово. Оно што је свакако урађено како би се предупредила оваква ситуација од стране Владе Републике Србије је то да је још 2015. године Влада РС донела „Закључак о усвајању Препоруке за поступање организација у области спорта Републике Србије у вези са статусом спортских организација са КиМ под ингеренцијом Привремених институција самоуправе (ПИС) у Приштини у међународним спортским организацијама и случајевима учествовања спортиста са АП КиМ у својству спортских репрезентација под ингеренцијом Привремених институција самоуправе у Приштини на међународним такмичењима“, којим су дате потребне инструкције за поступање наших спортиста. При томе напомињемо да су сви савези и сви наши репрезентативци више пута и писано и усмено обавештени о поступању по овом закључку“.

Шта каже наш Олимпијски комитет?

А када смо упитали Олимпијски комитет Србије о овоме, одговор је гласио:

„Званични став Олимпијског комитета Србије је да имајући у виду да смо ми институција која је интегрални део система спорта у Србији у сваком случају као и на претходним такмичењима, чланови Олимпијског тима Србије понашаће се у складу са препоруком Владе Републике Србије, на дату тему, која је донета 2015. године“.

Шта тачно предвиђају „Препоруке“?

„Блиц“ је потом од Владе Србије затражио на увид тај документ дугог назива, у даљем тексту „Препоруке“, што смо и успели да добијемо. Како је у питању велики документ, на пет страница, овде ћемо издвојити ону ситуацију која ће се управо и догодити на овогодишњим Играма.

„Полазећи од Устава Републике Србије и одлука Владе Републике Србије усвојених након једностраног проглашења независности ПИС у Приштини, организацијама у области спорта под ингеренцијом Републике Србије у циљу заштите интереса Републике Србије препоручује се да се предузимају следеће мере.“. Овако почињу „Препорука“, а што се тиче наступа у Бразилу, она спада под тачку три, под а) препорука, чији је назив „Уколико је организатор – домаћин држава која не признаје једнострану проглашену независност твз. Републике Косова“.

Део тих смерница гласи овако:

„У ситуацијама кад наступа тим или спортиста који делују под ингеренцијом ПИС-а, њихове и и селекције других учесница требало би (после обавештавања домаћина о неопходности обезбеђивања статусне неутралности) да буду представљене само грбовима одговарајућих спортских асоцијација, без суверених државних обележја (химна, заставе, итд.)“.

То се, међутим, неће десити у Рију, јер је организатор МОК, а не Бразил, па ће тзв. косовских обележја, у виду застава и химни, бити.

У „Препорукама“ се предвиђа и другачији сценарио:

„У наступу надлежних спортских организација под ингеренцијом Републике Србије свакако треба покушати примену преходног модела, а уз настојање да са државама које такође не признају једнострано проглашену независност Косова координирамо заједнички наступ према организатору. У случају изостанка договора са организатором и истицања обележја непризнате државе на такмичењима, потребно је да наши спортисти учествују, уз упућивање изјаве од стране нашег надлежног спортског савеза одговарајућој међународној спортској организацији. Текст изјаве: Учешће спортиста Републике Србије на овом такмичењу не значи признање једнострано проглашене независности Косова и не прејудицира позицију Републике Србије према статусу те територије“.

Са друге странем, „Препоруке“ предвиђају да уколико се услед постигнутих резултата догоди ситуација да се „очекује од наших спортиста да стану на исто победничко постоље са спортистима са АП КиМ под ингеренцијом ПиК“, на коме, изнад кога би се налазила знамења или се буде интонирала химна твз. Републике Косово, „препоручује се да спортисти под ингеренцијом Републике Србије не буду присутни на победничком постољу“. Уз ово се налаже нашим надлежним Савезима да овоме на време упознају организаторе, као и надлежне државне органе.


Извор: Блиц