Ковач: Оштре противмере ако Србија неког ухапси

Званичници одлазеће владе у Загребу не одустају од захтева да Србија повуче закон о универзалној јурисдикцији, а технички министар спољних послова Миро Ковач рекао је синоћ да би Хрватска применила оштре контрамере уколико би Србија ухапсила неког хрватског грађанина под оптужбом за ратне злочине.

Миро Ковач

Упитан да ли је српски закон о универзалној јурисдикцији суспендован или није Ковач је одговорио да није, али да Србија то мора да учини

ЗАГРЕБ – Званичници одлазеће владе у Загребу не одустају од захтева да Србија повуче закон о универзалној јурисдикцији, а технички министар спољних послова Миро Ковач рекао је синоћ да би Хрватска применила оштре контрамере уколико би Србија ухапсила неког хрватског грађанина под оптужбом за ратне злочине.

„Сматрам скоро немогућим да би српска Влада то имала храбрости учинити јер би морала рачунати с оштрим противмерама. Једна од мера би била апсолутна блокада свих преговора процесу приступања ЕУ“, рекао је Ковач за тв Нову.

Ковач је и после отварања погавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ поновио захтеве које је Хрватска постављала, а упитан да ли је српски закон о универзалној јурисдикцији суспендован или није Ковач је одговорио да није, али да Србија то мора учинити.

Он је додао да постоје платформа и јасни критеријуми који су дефинисани у преговарачком процесу.

„То смо успели све да убацимо и Србија сада мора кренути што пре у измену свог закона. Основали смо комисију на нивоу Владе, следеће седмице имамо прву седницу и затражићемо да Србија што пре почне с изменама тог закона“, тврди Ковач.

Он је рекао и да ће Хрватска блокирати било какве оптужнице које би Србија могла да активира.

„Време је да Србија почне размишљати о томе да постоје заповедници српских снага који су били укључени у агресију на Хрватску, па нека њих истражују“, рекао је Ковач.

И хрватски премијер Тихомир Орешковић рекао је јуче да хрватска влада у вези с отварањем поглавља 23 и 24 није ништа попустила Србији, јер су, како је навео, врло транспарентни услови које та земља треба да испуни у преговорима с Европском унијом, пренела је Хина.


Извор: ТАНЈУГ