Турска може бити искључена из НАТО?

Покушај војног удара у Турској не оставља НАТО много избора него да искључи земљу из савеза, пише Telegraph.

Од приступања Турске у НАТО 1952 године, њено чланство је виђено као важан бедем у одбрани Европе од спољних претњи. Близина Трске ратним жариштима у Ираку и Сирији је показало колики је значај задржавања Турске у савезу, посебно у светлу терористичке претње коју представља «исламска држава». Поред тога, Турска има стратешки важан географски положај, тако да су на њеној територији стационирана ваздухопловна база Инџирлик, у којој је смештено тактичко нуклеарно оружје НАТО савеза.

НАТО и Турска

Чињеница да је Вашингтон отворен за могућој суспензије чланства Турске у НАТО, показује колико су се погоршали односи између Анкаре и њених западних савезника од задњег покушаја војног удара, пише аутор чланка.

Преврат, који је покушала група незадовољних војника, се завршио неуспехом. Међутим, уследио је други државни удар који спроводи Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган против неистомишљеника. Уследила је чистка хиљада војника, полицајаца, адвоката, запослених у образовним установама. Није поштедео ни САД. Прво је оптужио Вашингтон да подржава побуњенике, а затим је бази Инџирлик одсечена струја.

Питање је да ли ће НАТО одлучити да избаци из својих редова проблематичног, али заиста вредног члана. Ово није први пут да политичка нестабилност у Анкари наводи НАТО да преиспита односе са овом чланицом. У Турској је 1960 обешен Премијер Аднан Мендерес, што је изазвало забринутост у НАТО. Међутим, Алијанса је схватила да искључење Турске гура ову земљу у руке Русији и блискоисточним земаљама и зажмурила је тог пута.

Непопуларност Ердоганова међу другим чланицама НАТО је велика и постоји реална могућност да Турску коначно уклоне из савеза. Многи европски лидери су окривили Ердогана због мигрантске кризе прошлог лета, а постоји и проблем везе Ердогановог режима са терористичким групама у Сирији.

Ако Ердоган промени своју политику, биће могуће да Турска остане у НАТО. У супротном, алијанса ће морати да се ослободи свог савезника, закључује лист.


Извор: Новински фронт