Доналд Трамп и званично председнички кандидат

КЛИВЛЕНД – Републиканска странка касно синоћ је и формално изабрала америчког милијардера Доналда Трампа за свог кандидидата на председничким изборима заказаним за новембар, што, према оценама аналитичара, представља велику победу за човека чије су председничке амбиције пре неког времена биле отворено исмеване.

Доналд Трамп кандидат ГОПНакон одлучне кампање током које је победио чак 16 ривала и неутралисао упорну опозицију унутар сопствене странке, Трамп је касно синоћ на Републиканској конвенцији у Кливленду рекао да је сад време да „иде до краја“ и на изборима за председника САД победи Хилари Клинтон, пренела је агенција АФП.

На конвенцији су представници једне по једне америчке савезне државе износили број делегата који подржавају Трампа, а управо му је његова матична држава, Њујорк, коју су представљала Трампова одрасла деца, обезбедила већину плус један глас.

„Част ми је што вечерас могу да доделим Доналду Трампу гласове које ће му дати потребну већину делегата“, рекао је Доналд Трамп јуниор.

„Ово је невероватно. Тако сам поносна на мог оца. Он је био потпуни аутсајдер, али је успео“, изјавила је најстарија Трампова ћерка и пословна жена Иванка Трамп, за коју сматрају да је очево тајно оружје.

Амерички милијардер је још пре два месеца постао најизгледнији кандидат Републиканаца, кад је одустао и последњи његов ривал.

Ипак, услед контроверзе око његове реторике током кампање, као и опозиције именовању Трампа за кандидата унутар саме Републиканске странке, није било сасвим сигурно да ће он заиста постати званични кандидат за председника САД.

Тако ни синоћ на Конвенцији у Кливленду Трампова победа није једногласно прихваћена са одушевљењем, наводи Франс Прес.

Многи делегати су само пристојно аплаудирали Трампу, а неколико њих је љутити отишло из сале или су чак гласно изразили своје незадовољство.

Неколико савезних држава одбило је да додели делегате Трампу, иако није било другог кандидата којем би могли да дају гласове.

„Разочаран сам. Али шта је ту је“, изјавио је сенатор из Јуте Мајк Ли, док је делегат из Вашингтона Тери Галвез био много отворенији, изјавивши:“Ми не подржавамо Доналда Трампа“.


Извор: ТАНЈУГ