У Ватикану као у Холивуду

sv-vatikanУ Риму, граду без премијера и папе, кардинале попут филмских звезда прати 4.000 акредитованих новинара. Кладионице већ раде пуном паром, а фаворити се мењају из дана у дан

У Италији без владе и Ватикану без папе ових је дана све могуће. Улични забављач Бепе Грило постао је незаобилазан у високој политици, а лажни кардинал са прекратком мантијом мирно се ушетао у Ватикан и водио са ”колегама” кардиналима угодне разговоре, док га швајцарски гардисти нису избацили наглавачке. Пре него што је откривен давао је и изјаве новинарима!

Док су до појаве лажног кардинала прилази Ватикану били слободни, у уторак су постављене додатне страже и појачана је безбедност. Неки од кардинала ипак су одлучили пешице да дођу до Ватикана, а заустављали су их не само новинари, већ и туристи.

И другог дана како се кардинали окупљају на конгрегацијама на којима се врше припреме за конклаву, атмосфера у Ватикану све више подсећа на Холивуд. Кардинали су праве медијске звезде, које телевизијске камере прате на уласку у ватиканске одаје и чије се изјаве жељно очекују и преносе.

За конклаву је акредитовано 4.000 новинара из целога света, а акредитације и даље стижу. Интересовање је огромно, чак веће него што је било у време смрти Јована Павла II.

Кладионице већ раде пуном паром, а фаворити се мењају из дана у дан. У Риму је већ 103 од 115 кардинала са правом избора новог папе, а почетак конклаве могао би да буде 11. марта. Буде ли све ишло брзо, Ватикан би могао да добије новог папу до Ускрса.

Изрека „колико пара, толико и утицаја“, важи и за Ватикан, па се одмерава колиика је снага групе од 28 италијанских кардинала у односу на 12 из Америке, или шест из Немачке. Нико више нема илузије да је и избор папе ”Божје провиђење” и да ће да буде изабран ”по Духу светом”. У позадини је моћ и новац, па амерички кардинали држе све конце од Канаде до Бразила, а Немци од Аустрије и Мађарске, Хрватске, Словеније до Пољске.

Кардинали бирачи којих има 115, долазе из 60 земаља света. Из Европе је њих 60 , 19 кардинала је из Јужне Америке, 11 из Африке и 10 из Азије. У уторак су се заклели на ћутање, ставивши руку на Библију.

Сикстинска капела је затворена за посетиоце, а пећ је спојена на димњак. Сада се само чека улазак кардинала и бели дим изнад Ватикана.

ЉУТИ НА БЕНЕДИКТА Све је више свештеника широм света који тргају слике Бенедикта XВИ, љути што је напустио Петрову столицу. Тврде да је то бег од одговорности, а Црква се труди приказати другачије, као Бенедиктову храброст да оде у пензију због старости.

НОВОСТИ / Ј. КЕРБЛЕР