Још један Монтенегрин пао у сиријско заробљеништво

Монтенегрини у ДАЕШ

Подгоричанин Мирза Водопић је трећи црногорски држављанин који је заробљен у Сирији. Водопић је борац такозване Исламске државе (ИСИЛ). Прије њега, у заробљеништво су пали његови сународници Фе­рид и Ад­нан Осма­но­вић из Бара. Сви они се налазе у у затвору који под контролом држе сна­ге си­риј­ског пред­сјед­ни­ка Ба­ша­ра ел Аса­да.

„У великом обрачуну који се десио између припадника ИСИЛ-а и регуларних снага сирисјке војске ухапшено је преко 50 лица. Међу њима име више црногорских држављана, а идентификовани су Мирза Водопић, Ферид и Аднан Османагић. Тај број није коначан, јер има још црногорских држављана који су пали у заробљеништво“, каже наш извор.

Осма­но­ви­ћи су ро­ђе­ни у Ба­ру, а јед­но ври­је­ме су жи­вје­ли у БиХ, да би се то­ком по­след­ње де­це­ни­је про­шлог ви­је­ка пре­се­ли­ли у Ли­би­ју, ода­кле су оти­шли у Баг­дад. Та­мо су се за­по­сли­ли у вој­ној фа­бри­ци за про­из­вод­њу тен­ко­ва и про­ти­во­клоп­них ми­на.

На ра­ти­шти­ма у Си­ри­ји до­сад је стра­да­ло ви­ше др­жа­вља­на Цр­не Го­ре. При­је не­пу­на три мје­се­ца по­ги­нуо је Адем Му­ста­фић (35), ко­ји се бо­рио на стра­ни „Ислам­ске др­жа­ве”. Он се ви­ше од го­ди­ну да­на бо­рио у Си­ри­ји, а био је је­дан од кључ­них љу­ди за вр­бо­ва­ње омла­ди­не са ових про­сто­ра. Му­ста­фић је у Си­ри­ју оти­шао са су­гра­ђа­ни­ном Да­ми­ром Сла­ко­ви­ћем, ко­ји је та­ко­ђе по­ги­нуо. По од­ла­ску на ра­ти­ште, Сла­ко­вић је пре­ко дру­штве­не мре­же упу­тио озбиљ­не при­јет­ње гра­ђа­ни­ма Ба­ра, ко­ји­ма је по­ру­чио да ће до­ћи и да не­ће има­ти ми­ло­сти.

Њи­ма дво­ји­ци је тре­ба­ло да се при­дру­жи и Ба­ра­нин Ха­биб Ка­стра­ти, за ко­јег се у Ба­ру при­ча­ло да је био на ра­ти­шту. Ме­ђу­тим, он ни­је сти­гао до Си­ри­је јер ни­је успио да пре­ђе гра­ни­цу.

Не­ко­ли­ко мје­се­ци ра­ни­је, у Си­ри­ји је по­ги­нуо и Пла­вља­нин Ер­над Ху­се­и­но­вић (18), ко­ји је при­је то­га на ра­ти­шту про­вео по­ла го­ди­не. Ро­жа­јац Адис Са­ли­хо­вић по­ги­нуо је у Си­ри­ји 15. ма­ја 2013. го­ди­не за­јед­но са Ел­да­ром Кун­да­ко­ви­ћем из Но­вог Па­за­ра, ко­ји је ра­то­вао под псе­у­до­ни­мом Ебу Бе­ра. Њих дво­ји­ца су по­ги­ну­ли при­ли­ком на­па­да на за­твор из ко­јег су хтје­ли да из­ба­ве сво­је за­ро­бље­не са­бор­це.

По­ли­ци­ја сум­ња да иза њи­хо­вог од­ла­ска на ра­ти­ште сто­ји С.Р. из Ул­ци­ња, ко­ји је по­ве­зан са ве­ха­биј­ским по­кре­том у зе­мља­ма окру­же­ња, пр­вен­стве­но у БиХ, гдје је јед­но ври­је­ме жи­вио.

Сум­ња се да је цен­тар за ре­гру­та­ци­ју ислам­ских екс­тре­ми­ста у Са­ра­је­ву, гдје по­сто­ји Ислам­ски цен­тар за ве­ха­биј­ску бра­ћу. Вла­сник тог објек­та до­не­дав­но је био цр­но­гор­ски др­жа­вља­нин С.Р. из Ул­ци­ња, а по­том га је про­дао во­ђи ве­ха­би­ја у БиХ.

Цр­но­гор­ска по­ли­ци­ја и оста­ли над­ле­жни ор­га­ни по­о­штри­ли су кон­тро­ле на гра­ни­ца­ма ка­ко би спри­је­чи­ли ка­ко ула­зак те­ро­ри­ста у на­шу др­жа­ву, та­ко и од­ла­зак на­ших др­жа­вља­на у Си­ри­ју. Ипак, већ раз­ра­ђе­на ше­ма нај­у­пор­ни­јим омо­гу­ћа­ва да се при­дру­же рат­ни­ци­ма ИСИЛ-а. Ка­ко би спри­је­чи­ло од­ла­зак на­ших гра­ђа­на на стра­на ра­ти­шта, ту­жи­ла­штво је по­кре­ну­ло број­не ис­тра­ге ка­ко би про­на­шло љу­де ко­ји вр­бу­ју цр­но­гор­ске гра­ђа­не за ИСИЛ.

Опасност од повратника

Према нашим сазнањима, последњих неколико мјесеци, најмање десет црногорских држављана, који су ратовали у Сирији, вратило се са ратишта. Управо они представљају потенцијалну опасност у Црној Гори, јер се сумња да би могли покренути терористичке акције и на овим просторима.


Извор: ИН4С