Међународна комисија за истину о Јасеновцу: реаговање на почетак преговора о злочинцу Степинцу

       Чланови Мешовите православно-католичке комисије које је одредила Српска православна црква, а која је формирана даизучи историјску улогу ратног злочинца, „надбискупагеноцида“, врховног поглавара римокатоличких хрватскихкољача и убица Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и у другимместима у Независној држави Хрватској, поглаваруримокатоличких свештеника осведочених кољача Срба, Јевреја и Рома итд. Алојзија Степинца уопште нисуквалификовани да обаве тај задатак.

У тој комисији међу члановима које је одредила СПЦ нема ни једног доктораисторијских наука, нити пак неког квалификованог историчара из Србије. У тој комисији сеналазе митрополит црногорско-приморски г.Амфилохије, митрополит загребачко-љубљански г.Порфирије, епископ бачки г. Иринеј, епископ славонски г.Јован Ћулибрк као и један дипломата који у својој биографији има да је служио у Ватикану. Нико од њих није квалификовани историчар. Епископ Јован Ћулибрк се већ изјаснио у једном интервјуу даподржава став Бискупске конференције Хрватске у погледу злочинца Степинца. Он је, уствари, загребачки ђак и недавно је изјавио да му је најбољи пријатељ један римокатоличкибискуп. Залаже се за смањење број жртава хрватског геноцида против Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу итд. Познато је да је у Израелу једну деценију радио на израдимагистратуре о холокаусту за коју је просечном студенту потребно годину дана. Сада сеиздаје за познаваоца холокауста Јевреја.

Канцеларија Свете столице у Ватикану је саопштила да Мешовита правослвно-католичка комисија треба да проучи улогу кардинала Алојзија Степинца бавећи се научнимрадом. Речено је да ће комисија хрватских и српских научника користити методологијуисторијских наука. Према томе сасвим је очигледно да чланови те комисије које је одредила Српска православна црква нису квалификовани за тај рад. Нико од чланова текомисије није квалификовани историчар. Изгледа да је та комисија формирана само затода на неки начин потврди одлуку римокатолика у Хрватској која тврди да је злочинацСтепинац само био жртва комунистичке диктатуре у Југославији као и да је његов став у току Другог светског рата био исправан.

Постоји велики број објављених књига, радова у стручним часописима и објављнихсведочења жртава Јасеновца и жртава хрватског геноцида које говоре да је Степинацобичан злочинац, заштитник кољача и убица, човек који је лично насилно покрштаваоСрбе, Јевреје и Роме. Научни сарадник Института за новију историју из Београда Др.Александар Раковић тврди да је доказано да је Степинац негативна особа, односнообичан злочинац. То исто тврди и Др.Милан Кољанин као и други историчари. Поставља сепитање да ли ће тој Мешовитој православно-католичкој комисији бити доступнадокумента о Алојзију Степинцу која су под ембаргом и чувају се у архиву у Ватикану? Можда је та комисија формирана само да јавности прикаже дасе и Српска православна црква слаже са ставом Бискупске конференцијеХрватске и целе Римокатоличке „цркве“ о злочинцу Степинцу, кога Хрвати по свакуцену желе да буде проглашен за светитеља Римокатоличке „цркве“.

Српска православна црква је могла да пронађе у Србији низ квалификованихисторичара способних да коректно обаве постављени задатак. Наместо тога, постављенису у комисију искључиво неквалификоване владике, као и један дипломата који је служио у Ватикану.

Професор Др.Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија