Грци Турцима: Вратићемо вам хеликоптер, а војници…

Грчке власти су се огласиле погодом захтева Анкаре за изручење посаде хеликоптера која је учествовала у покушају војног удара.


Турски хеликоптер је слетео у грчки град Александруполис. У њему се налази осам особа, јавила је државна телевизија Грчке ЕРТ.

Хелликоптер типа „блек хок“ припада турској полицији. Према првим подацима, хеликоптер је упутио сигнал за узбуну. Међу посадом хеликоптера је шест припадника војске.

Детаљи засад нису познати. Према извештајима са места слетања, посада хеликоптера затражила је политички азил и могуће је да је учествовала у преврату у Турској.


Атина је најавила да ће тај захтев размотрити у складу са међународним правом.

„Што се тиче тражилаца азила, поступићемо у складу са међунардним правом“, изјавила је портпарол грчке владе Олга Геровасили.

Како преноси АФП, она је додала да је Атина у сталном контакту са турским влалстима, и да ће бити узето у обзир да су „тражиоци азила учествовали у удару против турског устава“.

Званичник Генералштаба грчке војске рекао је да ће хеликоптер бити „одмах враћен у Турску“.

Грчко Министарство одбране је раније саопштило да су седам турских војника и један цивил слетели војним хеликоптером „блекхок“ у Александрополис, где су ухапшени због илегалног уласка у земљу, а затим су затражили азил, подсећа АП.

Потом је турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу затражио изручење “осам војника издајника“.


Извор: ТАНЈУГ и Спутњик