Диздаревић: Неуобичајено траљав начин извођења удара…

БЕОГРАД, САРАЈЕВО – Новинар и дипломата Златко Диздаревић, некадашњи уредник сарајевског Ослобођења и дугогодишњи извештач са Блиског истока, изразио је данас велику сумњу у позадину синоћњих догађања у Турској, истакавши да је цела акција изведена на веома неуобичајен начин.

Златко Диздаревић

Диздаревић, који каже да није присталица теорија завере, изненађен је неуобичајено „траљавим начином“ на који је изведена акција и за то, каже, постоји низ доказа.

„А да је ствар веома сумњива што се њене озбиљности тиче јесте на пример то да нису заузети благовремено медији, нису прекинуте друштвене мреже, за аеродром Ататурк је речено да је окупиран, а онда на њега слетео Ердоганов авион?“, навео је Диздаревић.

Напомиње да је из свега турски председник Реџеп Тајип Ердоган, барем привидно и за сада, изашао много јачи.

Посебно му је каже пажњу скренула Ердоганова изјава да је „сам бог донео ову акцију да очисте војску од својих непријатеља“.

„Ко хоће да анализира ту изјаву и ко је изашао као апсолутни победник, Ердогану ће, свакако, ово ићи у прилог. Његова иначе велика амбиција ће порасти и то на начин, који за нас све скупа и регион, неће бити добар“, рекао је Диздаревић у изјави за регионалну Н1ТВ.

Иначе, овај дипломата и познавалац прилика на Блиском истоку каже да га ова превирања у Турској нису изненадила, те да су испоровоцирана политиком Ердогана и његовом абицијом, као и низом погрешних потеза које предузима.

Диздаревић, притом, није једини који сумња у начин извођења војног удара тим пре што је, на пример, Ердоган ненадано слетео на аеродром Ататурк у Истанбулу, а не у Анкари, те да све што се десило иде њему у прилог.

Подсећа се и на то да је Ердоган својевремено био градоначелник Истанбула.

Посебно је необичан, указали су саговорници регионалне тв Н1, био однос војске и грађана, који су на улицама Истанбула и Анкаре, наводно бранили демократију, иако се демократија брани на изборима.

И најзад, кажу аналитичари, занимљиво је да је синоћна акција преношена на свим ТВ само из Истанбула, а не и из Анкаре, одакле је, иначе, било веома мало информација.

Све то, ако је било смишљено, направљено је да би власт у Турској још висе била концентрисана само у једном човеку, једна је од оцена саговорника Н1.


Извор: Н1