Затвореници из Гвантанама уче српски језик и културу

Тек један мали детаљ, пренео је амерички амбасадор Кајл Скот – двојица затвореника из Гвантанама покушаће да пронађу нови живот у Србији. Њихов трансфер у Србију део је америчког програма затварања затвора у Гвантанаму.

Гвантанамо кавези

Затвор је основан у јануару 2002. године, у јеку борбе против тероризма, започете после терористичког напада у Њујорку 11. септембра 2001. године. Иза решетака Гвантанама, према завничним подацима, до сада се нашло 779 особа.

После скоро 15 година двојица затвореника, трисесетседмогодишњака, живот настављају у Србији. Обојица су, повезана са Ал Каидом, ухапшени у Авганистану 2001. године, прича за Н1 Чарли Севиџ, новинар Њујорк тајмса.

Каже да никада нису оптужени, па ни осуђени, а последњих година су прошли кроз програм америчке владе, шест агенција, које тврде да су безбедни за нову околину у којој ће живети.

„У новим земљама у којима живе, углавном им је ограничено кретање. Најмање две године не могу да напусте земљу, али након тога им и то може бити дозвољено. Обезбеђени су им часови језика и упознавање са домаћом културом. Многе државе им после извесног времена дају и статус избеглице. Уколико је могуће, спајају их и са породицама“, каже Севиџ.

Америчка администрација, каже Севиџ, углавном крије детаље ових трансфера. О томе не жели да говори ни амерички амбасадор у Србији Кајл Скот.

„Ја мислим да је најважније да су ови људи примљени ту у друштво Србије, да нађу некакв начин да почну нови живот у Србији. Детаљи нису толико важни него је најважнији детаљ да су они ту, Србија их је примила и ми смо захвални на томе“, рекао је Скот.

Мандатар Александар Вучић рекао је само да је „нормално“ да и Србија преузме затворенике из Гвантанама. Где ће боравити и под чијим надзором – нико не жели да открије.

У Министарству правде нису могли за Н1 да говоре детаљно о пребацивању два затвореника из Гвантанама у Србију. Не зато што је то, како кажу, тајна, већ зато што они, тврде, нису у њиховој надлежности.

Међу више од 30 држава које су прихватиле затворенике из Гвантанама налази се Босна и Херцеговина. Њихов долазак пратила је колегиница Милица Вучетић, која каже да у БиХ тренутно живе тројица бивших затвореника Гвантанама.

„Они живе у оквиру својих породица, рецимо као слободни људи. Могу и бити запослени уколико неки послодавац жели да их запосли. Надлежни тврде да су под безбедносним надзором, дакле обавештајним и полицијским и да, колико држава зна, није организован никакв посебан и званичан програм ресоцијализације“, објашњава новинарка Н1 Сарајево Милица Вучетић.

У Гвантанаму је остало 76 затвореника, од којих 27 чека трансфер. Затварање Гвантанама једно је од првих обећања тада још кандидата Барака Обаме, али се томе противи Конгрес.


Извор: Н1