Сребреница: Обилазак мјеста гдје су убијани заробљени Срби

Предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ из Братунца, Војин Павловић, позвао је грађане средњег Подриња да, са члановима овог удружења, данас одају почаст на локацијама у Сребреници на којима су у посљедњем рату мучени и убијани Срби.

Сребреница

Свијеће ће бити прислужене уз зграду Основног суда, старе полицијске станице у Сребреници и објекту званом „пилићарник“ у Горњим Поточарима гдје ће бити одржан помен мученим и убијеним Србима у Сребреници.

Он подсјећа да су овај злочин починиле снаге под командом Насера Орића, коме се суди за појединачне, али не и за масовне злочине.

Павловић истиче да су се одлучили да 13. јула одају почаст српским жртвама због тога што су заробљени Срби на Залазју на Петровдан 1992. године одведени и 13. јула затворени у зграду Основног суда, од када им се губи сваки траг.

Ни до данас 10 од 22 заробљена Србина још нису пронађена и воде се као нестали већ 24 године.

Њих седам одведени су живи у Сребреницу, затворени у судску зграду гдје су мучени и злостављани и још је непознато како су убијени и гдје су укопани њихови посмртни остаци.

Павловић је позвао грађане Подриња да дођу и одају почаст невиним српским жртвама умореним у сребреничким казаматима.

Он каже да је покренута иницијатива да се, у складу са законом који омогућава обиљежавање свих мјеста ратних страдања, постави спомен плоча убијеним Србима на зид зграде Основног суда у Сребреници као и на другим објектима који су служили као логори за Србе у овом мјесту.

– Те спомен-плоче треба да обиљеже мјеста страдања невиних људи и буду опомена да се несрећа каква се дешавала од 1992. до 1995. године у овом мјесту, више никада нигдје не понови – поручио је Павловић.


Извор: РТРС