ПЉЕВЉА – Општински одбор Социјалдемократске партије упутио је јавни позив политичким партијама, невладиним организацијама, удружењима и грађанима да се придруже иницијативи за промену имена главне улице у Пљевљима и да се врати некадашњи назив – Улица маршала Тита.

– Овом иницијативом СДП Пљевља жели да исправи неправду према историјски доказаном антифашисти и човеку уз чије име се везивала наша некадашња заједничка и велика домовина. Прикупљање потписа за покретање иницијативе ће бити организовано 13. јула на штанду испред отела “Пљевља”, од 13 часова – наводи се у јавном позиву.

За Нову Српску демократију јавни позив представља класични политички популизам и надгорњавање између дојучерашњих коалиционих партнера, што с временом постаје и дегутантно.

– У питању је борба ко ће имати снажнији антисрпски замах после прогона ћирилице, српских културних догађаја и грубе дискриминације српског народа у Пљевљима – истиче Никола Ровчанин, одборник и функционер НСД у Пљевљима.

Према његовим речима, сведоци смо да су у протеклом периоду обе стране сваљивале кривицу једна на другу око одговорности за економску пропаст Црне Горе, нефункционионисање институција и општедруштвени хаос.

Ровчанин је уверен да је народ политички писмен и да је прозрео природу ове политичке бракоразводне парнице, и да је и ово покушај прекрајања историјског идентитета Пљеваља.

ИМЕ ПО ОСЛОБОДИОЦУ

Данашња главна улица од Првог светског рата до 1945. звала се по краљу Петру. Име је добила пошто су Пљевља два пута ослобођена од војске на чијем је челу био је краљ Петар Први Карађорђевић. Име улице је обновљено почетком деведесетих година прошлог века.


Иувор: Вечерње новости