„Срби никада неће признати геноцид у Сребреници, јер се он није десио“ (ВИДЕО)

Срби неће признати геноцид у Сребреници, јер се он није десио, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

Милорад Додик

– Почело се са лажном причом о 8.700 страдалих. Хашки трибунал је то смањио на 5.000, сада баратају са 4.000 и ми не знамо шта је истина. Ми не бјежимо од тога и хоћемо истину. Предлагао сам оснивање нове међународне комисије која ће у неутралним условима испитати све догађаје – рекао је Додик.

Рекао је да поштује бол мајки у Сребреници, али је додао да је цијела та прича исполитизована и да се тачно може видјети када те мајке жале за изгубљеним члановима породице, а када дјелују политички.

– Сребреница је исполитизована. У Удружењу мајке Сребренице зна се када се пуштају сузе за погинулима, а када су то политичке сузе. Уведен је и нови термин да они који не признају геноцид не треба ни да дођу у Поточаре. То нема везе са болом мајки, који треба разумијети, јер сматрам да се човјек никада не може опоравити од таквог губитка, али наше настојање да разумијему ту бол је срушено политизацијом тог удружења – рекао је Додик.

Додао је да не може да вјерује да је Савјет министара БиХ донио одлуку да данас буде Дан жалости у БиХ, јер Савјет министара, каже, нема такву надлежност.

 

– То је чиста политизација. Не могу да вјерујем да су наши људи који сједе у Савјету министара БиХ на то пристали. Савјет министра БиХ нема надлежност за то, јер није влада, он је састављен и не може да одлучује на тај начин. То нас не обавезује. Као што видите, у Републици Српској није дан жалости, без обзира на то како ће то многи протумачити – рекао је Додик.

Поручио је да је за БиХ најбоље да се разиђе и да коректно живимо и сарађујемо као добри сусједи.

Када је у питању референдум о Дану Републике, предсједник Српске је поручио да је он већ требао бити одржан.

– Мислим да смо то питање већ требали ријешити. Не смијемо дозволити да дочекамо 9. јануар са неријешеним тим питањем – рекао је Додик.

Предсједник Додик је рекао да ће Република Српска измиривати све своје обавезе и да неће бити застоја, како то прижељкују из ФБиХ, те поручио да су аранжмани са ММФ-ом потпуно политички мотивисани.

– Они су одабрали ту врсту приче искључиво да се наметну додатни проблеми Републици Српској. Није Српска искључиви добитник тих пара, ако они то неће, није проблем, ми ћемо наше проблеме ријешити на некој другој страни – нагласио је Додик.

ММФ је одгодио кредитни аранжман са БиХ јер премијер ФБиХ, Фадил Новалић и предсједавајући Савјета министара БиХ, Денис Звиздић, нису потписали већ усаглашено Писмо намјере према ММФ-у. 


Извор: РТРС