Капетан Леонид Филин

Капетан Леонид Филин

ЧЛАНОВИ посаде „иљушина-76“ Министарства за ванредне ситуације Русије, који се у петак срушио гасећи пожаре у сибирској Иркутској области, сахрањени су данас уз војне и државне почасти у Подмосковљу. Капетан посаде, носилац Ордена за храброст Русије, Леонид Филин (64) гасио је у лето 2007. године истим авионом пожаре у Србији и Црној Гори.

Тада је изјавио да се гашење пожара у Србији одвија без проблема и да је посада задовољна. На питање како су дочекани у Нишу, он је рекао: „Све је одлично, веома смо задовољни.“

– То је био пилот с великим искуством, добар стручњак, уравнотежен пилот, који је знао свој посао – рекао је, за руску ТВ Звезда, Филинов колега Јуриј Олиферовски, који је летео с њим.

„Иљушин-76“ нестао је у петак ујутру, али је пронађен тек у недељу ујутру, уз објашњење министра за ванредне ситуације Владимира Пучкова да је видљивост у том региону у то време била „никаква“.

Авион је скоро у потпуности изгорео. Спасиоци су пронашли црне кутије, али још нема званичног саопштења о узроцима пада авиона у којем је било 10 чланова посаде.

 

БОГАТО ИСКУСТВО

КАПЕТАН срушеног авиона Леонид Филин био је један од најискуснијих пилота Министарства за ванредне ситуације РФ. Филин је раније био војни пилот, завршио је Више војно училиште у Саратовској области. За време рата у Авганистану, тамо је био као совјетски војни пилот.


Извор: Вечерње новости