Жикица Шпанац 7. јула није почео устанак него је пуцао у Србе

– И даље постоје отпори да се прихвати истина о томе шта се десило у Белој Цркви 1941 – каже за „Блиц“ Гојко Лазарев, судија који је рехабилитовао жандарме које је пре 75 година убио Жикица Јовановић Шпанац.

Гојко Лазарев судија

Треба чињенице сагледати: Судија Гојко Лазарев

– Тог 7. јула 1941. Жикица Јовановић и још један локални алкохоличар Цветин Солдатовић пуцали су на обичне српске жандарме Богдана Лончара и Миленка Браковића, иако тамо и на 50 километара у околини није било ниједног немачког војника.

Те чињенице које показују да то није могао бити почетак устанка против окупатора већ почетак борбе за власт и револуције неки и даље одбијају да прихвате – каже Лазарев који је сада председник Вишег суда у Шапцу.

"Народни херој" Жикица Јовановић Шпанац (1914-1942)

„Народни херој“ Жикица Јовановић Шпанац (1914-1942)

Он наводи да највише отпора чињеницама пружају људи који су деценијама били изложени комунистичкој пропаганди која је 7. јул славила као Дан устанка у Србији.

– Људи тешко прихватају промене и стварност која је другачија од њихових уверења. Они који су били на страни Јосипа Броза не желе да сагледају чињенице па ће и ове године славити тај дан, када је у ствари Србин пуцао на Србина – наводи Лазарев.

– Тог дана у Белој Цркви и на 50 километара унаоколо није нигде било ни једног немачког војника – каже Гојко Лазарев.
На питање да ли је добијао претње због председавања већем које је 11. децембра 2008. рехабилитовало убијене жандарме, Лазарев одговара да су му упућиване оштре речи, али да их није схватао као претње.

– Неколико припадника партизанског покрета ми је упућивало разне речи. Један народни херој ми је рекао да је срамота што сам судија. Нисам реаговао јер је потребно време да се прихвати истина – наводи Лазарев.

Он је једно време остао без посла, али каже да у томе није била пресудна одлука о рехабилитацији жандарма, већ то што се борио против локалних моћника за независност судства.

Жандарми Богдан Лончар и Миленко Браковић убијени 7. јула 1941. у Белој Цркви

Жандарми Богдан Лончар и Миленко Браковић убијени 7. јула 1941. у Белој Цркви

Датум 7. јули 1941. када је политички комесар Жикица Јовановић Шпанац на Ивањданском вашару у Белој Цркви код Крупња убио српске жандарме Богдана Лончара и Миленка Браковића слављен је до 2001. године.

Првој прослави 1945. присутвовао је и Јосип Броз Тито који је предложио Јовановића за народног хероја. Богдану Лончару је 2000. подигнут споменик у порти цркве Светог Ђорђа у Белој Цркви, а поред њега је 2002. подигнут и споменик Миленку Браковићу.

„ЖИКИЦА ЈЕ УБИО ЖАНДАРМЕ ИЗ ИДЕОЛОШКИХ РАЗЛОГА“

– Лончар и Браковић су убијени без одлуке суда и без спроведеног поступка, само из идеолошко-политичких разлога, као жртве прогона и насиља од стране припадника партизанског покрета, чиме је повређено њихово право на живот – навео је судија Гојко Лазарев у образложењу рехабилитације Богдана Лончара и Миленка Браковића.


Извор: Блиц