Када и где су Свети Оци назвали јереси и расколе “црквама?“ (Митрополит Јеремија гортински)

„Како се могло догодити да је Свети и Велики Сабор на Криту назвао  јеретичке заједнице Црквама?“ Упитао је Његово Преосвештенство митрополит Јеремија. „Изговарали су, писали, и потписали термин „јеретичке хришћанске цркве“. Дакле, сада су јеретици постали „Црква“? О којој једној Цркви онда говоримо у Символу вере?“

Митрополит Јеремија је истакао да је делегација Грчке Цркве на Саборупрекршила своју обавезу да заступа једногласно усвојен став Светог Сабора Грчке Цркве и његову предложену измену да се неправославни назову „хришћанским конфесијама и заједницама“.

241550.b

Митрополит Јеремија гортински

„Најгори део“, према митрополиту, „јесте да у називању јеретика „Црквом“, они су дали томе на тежини, представљајући ствар тако као да тај став има историјско оправдање.

„Православна црква прихвата историјски назив других неправославних хришћанских цркава и вероисповести… Шта значи „историјски назив“? Када и где су Свети Оци називали јереси и расколе „црквама“? Нигде и никада!“

„Најтужнији део“ према владици је потписивање „исказа који су погрешни са догматске и еклесиолошке тачке гледишта“ од стране поглавара помесних цркава и бројних чланова делегација Сабора.

Митрополит Јеремија захвалио је митрополиту Јеротеју од Нафпаткоса и осталим архијерејима који су одбили да потпишу текст „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света.“ Он је упоредио њихов став са оним који је имао Свети Марко Ефески, једини који је одбио да потпише унију са папистима на Сабору Ферара-Фиренца.

Митрополит Јеремија је навео да је он као епископ уједињен са онима који су одбили да потпишу документ који је „погрешан са догматске тачке гледишта“.

„Ми, Гортина и Мегалополис, их подржавамо, јер ми не признајемо јереси и расколе као „цркве“.“

… Кажете: „Јеретици су такође хришћани.“ Откуд вам то?… Васељенска Црква свагда је сматрала јерес смртним грехом, свагда је увиђала да је човек, заражен страшном болешћу јереси, мртав душом, удаљен од благодати и спасења, да је у општењу са ђаволом и његовом погибијом. Јерес је грех ума. Јерес је више грех ђаволски, него људски; она је кћер ђавола, његов изум, бешчашће, блиско идолопоклонству. Оци обично називају идолопоклонство неверјем, а јерес зловерјем…    

Св. Игњатије Брјанчанинов

Извор: Православље живот вечни