Провалили у српску цркву у Сиску и правили хаос

Београд — Непознате особе упале су у цркву Свете Петке у хрватском граду Сиску и направили већу материјалну штету, саопштила је Српска православна цква.

СПЦ храм свете Петке Сисак

Храм Свете Петке у Сиску

„После више случајева упадања у посед, вређања, разних врста вербалног терора и претњи упућених пароху сисачком свештенику Веселину Ристићу и члановима његове породице, у ноћи између 4. и 5. јула непознати починиоци су уз употребу силе, провалили у цркву Свете Петке у Сиску и нанели већу материјалну штету“, наводи се у саопштењу.

СПЦ додаје да су нападачи обили прозор, уништили и разбацали црквене и друге богослужбене предмете а да су се, затим, попели на терасу парохијског дома, обили балконска врата девастирали спаваће и дневне собе, док су у канцеларији Црквене општине разбацали архиву и уништили касу.

„То што су починиоци знали да свештеничка породица неће бити у Сиску те ноћи, сведочи да се ради о добро припремљеној и оствареној намери да се, још једном, упути отворена претња СПЦ, њеном свештенству и верном народу у Сиску и Хрватској. Уколико надлежни полицијски органи у Сиску, којима су редовно пријављивани сви претходни случајеви претњи, вређања и вербалног насиља, ни овога пута не пронађе починиоце, питамо се шта је следеће“, додаје се.

Црква Свете Петке у Сиску подигнут је 1895. године. Усташе су га запалиле у Другом светском рату, а у току рата 90-их година храм је проваљен, опљачкан и миниран.


Извор: Б92