Лавров упозорио Керија: САД не смеју дозволити Кијеву да започне нови рат у Донбасу

УКРАЈИНЦИ ВЕЋ ПОКУШАЛИ ДА СТВОРЕ ПЛАЦДАРМ ЗА НАПАД НА ДНР И ЛНР

Лавров и Кери

         ВОЈНИ врх Доњецке Републике оптужио је украјинску армију да појачава нападе на не само на позиције армије ДНР него и на градове Донбаса.

Његов фактички портпарол Едуард Басурин указао је да да ус појачани напади повезани са доласком (7. јула) у Кијев државног секретара САД Џона Керија:

„Они увек тако. Кад треба да им дође неко из Америке или Европе!“

Министарство иностраних послова РФ објавило је да је поводом Керијеве посете Украјини дошло до телефонског разговора између Сергеја Лаврова и шефа америчке дипломатије.

Како је званично саопштено у Москви, Лавров је указао Керију да се појављују информације да Кијев има намеру да обнови ратна дејства великих размера у Донбасу и да је апеловао на Вашингтон да учини све што може да „не дозволи такав развој ситуације“.

Лавров то није поменуо, али није искључено да је имао у  виду и чињеницу да је главни пропагандиста украјинске армије Дмитриј Тимчук признао да је изненадни удар кијевских снага на ДНР код Дебаљцева, који је започео ноћу 29. јуна, имао за циљ преузимање контроле над четвороуглом Дебаљцео-Красниј Луч-Шахтјорск-Јенакијево, али да је план био много амбициознији.

„За нашу армију је контрола над тим четвороуглом била полазна тачка за оперативна офанзивна дејства која би нам омогућила повратак контроле над целом окупираном територијом Донбаса“ – нагласио је Тимчук.

За Украјинце су „окупиране територије – територије Доњецке и Луганске Републике, па је Тимчук индиректно признао да се радило о новом покушају њихове војне ликвидације.


Извор: Факти