ПРЕПОЗНАТЉИВА „киндер“ штангла, једна од омиљених дечјих посластица, садржи – канцерогене материје, трвде из Удружења за заштиту потрошача Немачке „Фудвоч“. Према тестовима „Фудвоча“, у чоколадицама су пронађена „ароматична минерална уља (МОАХ)“, а у храну су пренета преко рециклираног паковања које је претходно штампано мастилом које у себи има ова уља.

Произвођач „Фереро“ није се огласио, а наша удружења потрошача позивају међународне организације за заштиту хране да реагују и одговоре да ли је потребно да се дечје чоколаде склоне са рафова.

– Произвођачи су криви. Уместо да склоне опасне слаткише са полица и алармирају потрошаче, они тврде да раде све по закону – рекао је Џон Хег, представник Удружења. – Тестирано је преко 20 врста чипсева и чоколадица и пронађена су засићена минерална уља (МОАХ) која приликом разлагања у људском организму могу изазвати оштећења органа, а деца су посебно изложена ризику. Испоставило се да „киндер“ чоколадица, која је једна од најпродаванијих у Немачкој, има највећи ниво тих минералних уља.

Из Покрета потрошача Београда кажу да су најновији резултати тестова на производима који се превасходно купују за малишане – катастрофални.

– Треба одмах реаговати – мисли Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача. – Не може да се догоди да се објави овакво истраживање, а да се произвођачи и увозници не обрате јавности. Они би одмах требало да донесу одлуку да ли повлаче серије и тачно које. Могуће да се нико не оглашава јер је тестове радило удружење потрошача, а не званична лабораторија неке установе. Ипак, када се ради о храни која је намењена деци, свака оптужба мора да упали аларм.

Са најближим произвођачима „киндера“, „Фереро Хрватска“, у уторак смо контактирали, али до затварања броја нису одговорили на питања „Вечерњих новости“ да ли се ради само о једној серији и да ли ће их повући из продаје.

Из Министарства пољопривреде нису добили никакве информације од РАССАФ, односно из Европског система за брзо узбуњивање за храну.

– Надлежне инспекције ће одмах преузети мере како би се утврдили наводи и у складу са тим предузети даље кораке – наводе из надлежног министарства. – До овог тренутка нисмо добили званичну РАССАФ нотификацију по овом питању.

НЕМАМО ОСТАЛЕ СЛАТКИШЕ

НА основу тестова које је немачко удружење спровело, утврђено је да су на опасну материју била позитивна још два бренда дечјих чоколада – линдова „фиорето нугат минс“ и Рубезахлове „санрајс класик чоко хепен“. Потрошачи у Србији не треба да брину да ће купити канцерогену чоколаду фирме „Линд“ у нашој земљи, објашњавају у „Алгросу“, званичном дистрибутеру „Линда“ за Србију и Црну Гору.


Извор: Вечерње новости