Родитељи џихадисте Јасмина: Он је наш јунак

САРАЈЕВО – Мајка Јасмина Кесеровића, најтраженијег џихадисте из Босне и Херцеговине, који је прошле седмице, на босанском језику путем видеа позвао муслимане у свету да убијају хришћане, каже да је поносна на свог сина.

Џихадиста Јасмин Кесеровић„Да имам још десет синова, и они би отишли у џихад и борили се за Алаха“, рекла је Јасминова мајка, пренео је сарајевски Дневни аваз.

За Јасминовог оца и мајку он је јунак и кажу да „за оно за шта се он бори, треба имати храбрости”.

Иако Јасминов отац, Џевад Кесеровић, негира да је његов син на снимку који је обишао регион и шире, јер је, како тврди, он болестан и хода на штакама, истиче да његова породица није луда нити су психопате и има само речи хвале за свог сина који је отишао у џихад у Сирију.

“ Он је отишао да ратује у Сирију 2013. Да га сад могу видети, поручио бих му да се бори за Алаха“, рекао је отац терористе Џевад, наглашавајући да су се са својим сином чули пре месец дана преко Скајпа.

Јасмин Кесеровић рођен је 16. јуна 1994. у Завидовићима, а отишао је у Сирију заједно с Бајром Икановићем и Мидхатом Ђоном 23. јануара 2013.

За њим је Интерпол, на захтев БиХ, пре пола године расписао црвену потерницу због повезаности с терористима Исламске државе и потенцијалне опасности.

Познато је да је Јасмин шест месеци похађао средњу техничку школу у Завидовићима где му професори, како кажу родитељи, нису допуштали дневна клањања, због чега је напустио школовање и кренуо на учење Кур’ана у познато вехабијско упориште, село Горњу Маочу.

Позивајући се на незваничне информације, Аваз пише да му је верски учитељ био Зијад Бијелић који га је и подстакао на одлазак на џихад у Сирију и ратовање на страни терористичке организације Исламске државе.

Јасмин је у селу Горња Маоча боравио три године пре него што је отишао на ратиште у Сирију. Као и Јасмин, и његов старији брат ишао је у Горњу Маочу да би изучавао Кур’ан због чега је данас под оперативним радом обавештајне агенције у региону.


Извор: ТАНЈУГ