Србима у зеничком затвору угрожена безбедност

БАЊАЛУКА – Породице затвореника Срба у зеничком затвору траже оставку федералног министра правде Мате Јозића јер није испунио обећање о њиховом премештају у Републику Српску због тортуре коју доживљавају у том затвору.

Затвор у ЗенициЗељка Зорић, супруга једног од затвореника Душка, каже да је Јозић обећао да ће премештај бити обвљен до краја јуна, али да од тога нема ништа.

Она пита да ли министар уопште зна каква је ситуација у зеничком затвору.

„Ако зна, а то одобрава, онда тражимо његову оставку“, рекла је Зорићева за бањалучке Независне новине.

Затвореник Жељко Деспот каже да су услови за српске затворенике у КПЗ Зеница све лошији, а то се посебно односи на безбедност.

„Мене је неки дан напао Бошњак, што сам пријавио надзорнику, и одвео га је у самицу. Потом је нападач враћен у пети павиљон где сам смештен и малтретирање је настављено“, рекао је Деспот и додао да један од старешина у затвору хушка једног од бошњачких затвореника да напада Србе.

Испричао је да га је један Бошњак напао и псовао му мајку, претећи му да ће га заклати.

Најдрастичнији примјер угрожавања безбедности српских затвореника у КПЗ Зеница десио се на Васкрс када су бошњачки затвореници у ћелији брутално претукли Предрага Бајића и Синишу Бабића.

Наводећи да је малтретирање почело кад је крочио у овај затвор, Бајић је замолио надлежне да, коначно, омогуће затвореницима да казну издржавају у установи најближој њиховом месту пребивалишта.


Извор: ТАНЈУГ