У Косовској Митровици Откривена биста Николи Тесли

Извештава Зоран Влашковић

Зграда Техничког факултета у Косовској Митровици

На Видовдан 28. јуна испред Техничког факултета у Косовској Митровици откривена биста Николи Тесли

Биста дар “Теслине научне фондације” из Сједињених америчких држава.

          На пригодној видовданској свечаности у Косовској Митровици је , уз присуство наставника и студената Приштинског универзитета и бројних грађана,  28. јуна откривена биста великог српског научника Николи Тесли.

“Ова биста је на правом месту. Постављена је поред Техничког факултета јер се овде школују будући научници, који између осталог уче о Теслином делу.  Сви знамо да је Теслин лик и дело иснпирисао многе људе да се баве науком и проналазаштвом”, поручио је декан Техничког факултета проф. Др Небојша  Арсић.

Генерални декректор Теслине научне фондације Звездана Стојановић Скат говорећи о Теслином пореклу, истакла је да је његова мајка, Ђука Мандић, пореклом са Косова и Метохије.

“Сви наши путеви полазе са нашег Косова”, поручила је Стојановић Скат и додала да матица и српска  дијаспора могу пуно тога, али само заједно.“Уз Теслу желимо да спојимо људе и да радимо заједно. Уз Теслину бисту ширимо истину, жељу за слободом и боље сутра. То је била његова мисија, и ми је настављамо”, поручила је Стојановић Скат.

Ректор Приштинског  Универзитета  са привременим седиштем у К. Митровици проф. др Срећко Милачић сматра да ће Теслина биста бити мост између српског народа у земљи и дијаспори.

“Срећни смо што ће ово место красити овај споменик, који ће нас подсећати на то ко смо и  шта је наша снага”, поручио је  Милачић.

Биста Николи Тесли у Косовској Митровици,  је девета биста коју је фондација даровала једној институцији. Широм света, бисте имају за циљ да подсећају ко је Тесла био ишта је урадио за човечанство. Довољно је да кажемо да је уз Ајнштајна, по мишљу многих – најзначајнији научник на свету.