ПОГОРШАЊЕ СИТУАЦИЈЕ У ДОНБАСУ: УКРАЈИНА ПОКУШАЛА ПРОБОЈ КОД ДЕБАЉЦЕВА

 

Украјинска војска покренула је рано јутрос офанзиву код Дебаљцева. У овом моменту офанзива је у застоју али се воде позиционе борбе. Има информација о погинулима и рањенима али њихов тачан број није познат.

in_article_53bf2bcc7d

 

Како је објавио портал «Ридус» кијевске снаге су током претходне ноћи преместиле своје снаге за 4 км у правцу насеља Логвиново у ЛНР недалеко од Дебаљцева. На срећу нису успеле да заузму и само Логвиново. Ескалација напада је фиксирана и на мариупољском правцу.

Истовремено украјински медији и блогери објављују сасвим противуречне информације. Према једнима пробоја уопште није било док други шире дезинформације да је украјинска војска већ заузела Логвиново.

Како је јавила дописник «Ридуса» из Доњецка Ана Долгарева украјинска војска је касно ноћу прикривена са артиљеријом и оклопним возилима успела да се пробије 4 км дужином трасе Артјомовск-Дебаљцево и да делимично потисне 7 моторизовану бригаду војске ДНР. Том приликом украјинска војска је успела да заузме и једно узвишење изнад Логвинова.

in_article_d1262b4fe6

 

Долгарева је саопштила да се у овом моменту воде борбе али да нема померања линије фронта.

И други извори потврђују ову информацију. Представници самоодбране Горловке саопштили су да се недалеко од Дебаљцева воде битке као и да има мртвих и рањених. Они тврде да се посебне борбе воде око Логвинова али да артиљеријске позиције нису заузете.

Портал «Русская весна» позивајући се на изјаву борца Републичке гарде ДНР Анатолија Гељуха саопштава да је украјинска војска претрпела велике губитке.

«Ноћас у 02:20 украјинске снаге су кренуле у пробој у ширем рејону Угљегорска, успеле су да потисну војску ДНР са првих линија одбране а затим и са резервних положаја. Непријатељ је успео да се приближи Угљегорску а затим је војска ДНР одреаговала са резервних положаја. Непријатељ је претрпео губитке»- рекао је Гељух.

Међутим блогер Игор Безлер наводи у свом блогу да су украјинске снаге у 02:20 кренуле у офанзиву, заузеле Санжаровку, затим коте 216 и 220 код Логвинова које се налазе на 2.5 до 3 км од Угљегорска са циљем да се одсече Угљегорск од Дебаљцева.


Извор: Новински фронт