Русија гомила војску на западу, „нестабилна ситуација“

Русија ће разместити додатних 10 хиљада војника на западу земље због тамошње нестабилне ситуације, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

putin sojgu„Војна и политичка ситуација на западној граници и даље је нестабилна“, преноси агенција Интерфакс речи Шојгуа са састанка званичника.

„САД и друге чланице НАТО савеза настављају с оснаживањем својих војних снага, првенствено у државама које се граниче с Русијом“, додао је.

Русија већ дуго осуђује експанзију западног војног савеза према истоку као претњу руској националној безбедности, преноси Хина.

У међувремену су источне чланице НАТО-а затражиле од савезника већу заштиту након што је Русија пре двије године окупирала и анектирала део Украјине.

Главни секретар НАТО Јенс Столтенберг недавно је најавио да ће Савез у три балтичке земље и Пољској разместити четири „оснажена“ батаљона као одговор на деловање Русије у Украјини.

То размештање снага једна је у низу мера које је НАТО предузео од почетка избијања украјинске кризе у пролеће 2014. како би појачао могућност реакције савезничких војски и дао подршку чланицама Савеза које деле границу с Русијом.

Шефови држава и влада земаља чланица НАТО-а састају се 8. и 9. јула на самиту у Варшави где ће потврдити размештање трупа и открити све појединости


Извор: Б92