Европски парламент је затражио да Лондон што пре покрене поступак раздруживања с Унијом на темељу члана 50. ЕУ Уговора из Лисабона, а више лидера ЕУ, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел су предочили да резултат британског референдума не може да се преокрене и да Великој Британији више нема повратка у чланство Уније.

То је био и одговор на тврдње дела британских политичких снага и америчког државног секретара Џона Керија да би се могло догодити да Велика Британија ипак не покрене члан 50. темељног акта Уније и да можда новим референдумом издејствује останак у чланству ЕУ.

У нацрту закључака дводневног самита ЕУ се подвлачи да „не може бити никаквих преговора“ ЕУ и Велике Британије пре него што влада у Лондону званично извести и покрене поступак изласка из чланства ЕУ, а то се очекује почетком септембра кад је најављено да ће на власт доћи нова британска влада, састављена од присталица Брегзита.

Лидери 27 чланица Уније наглашавају да је „пожељно да се то догоди што пре и избегне дуже раздобље неизвесности“ и додаје да ће Велика Британија све док не напусти чланство ЕУ уживати сва права и обавезе унутар Уније.

У завршном документу самита ЕУ се изражава „дубоко незадовољство“ због исхода британског референдума и наглашава „решеност да се сучели са свим тешкоћама које би проистекле из новонастале ситуације“.

„Решени смо да останемо уједињени и деламо у оквиру ЕУ да бисмо се ухватили у коштац с изазовима 21 века и нађемо решења у складу с нашим нацијама и народима“, истичу лидери европске 27-орице.

Они наглашавају нужност да се учини много више и брзо да би се изашло у сусрет очекивањима грађана кад је реч о „безбедности, напретку и изгледима за бољу будућност… морамо деловати и у интересу младих“.

Вођи ЕУ наводе да ће приступити „нужном преиспитивању политике о будућности Уније да би се дао нови подстрек 27-орици“ и то ће уследити у септембру у Братислави.

Остаје да се види да ли ће то значити не само економске и инвестиционе подстицаје привредног раста и запошљавања, као јачању безбедности, сламању тероризма и илегалне имиграције, као највећих брига грађана, већ и збијање редова највише око еврозоне за оне чланице ЕУ које теже бржој и тешњој интеграцији. То су и лидери више чланица предочили као извесност, нагласивши да они који желе да се више уједине на то имају право и темељним актом, Уговором из Лисабона.

ТУСК И ЈУНКЕР: ЗА БРИТАНЦЕ НЕМА ЕУ „À LA CARTE”

Челници Европске уније Доналд Туск и Жан-Клод Јункер данас су на завршетку самита ЕУ саопштили да су лидери 27 чланица Уније ставили до знања да Велика Британија после референдума о напуштању чланства не може добити право да бира „à la carte” шта би јој одговарало а шта не кад буду покренути преговори о новим односима ЕУ и британског острва, као стране треће земље.

Сами преговори ЕУ с будућом британском владом ће почети тек кад та влада званично извести Брисел о напуштању чланства и покрене механизам предвиђен чланом 50. ЕУ Уговора из Лисабона, пренели су Туск и Јункер ставове вођа 27-орице.

Ако будућа влада Велике Британије, састављена од присталица изласка из чланства ЕУ, буде хтела да склопи споразум о приступу јединственом тржишту Уније, она мора прихватити сва темељна европска правила, а то значи слободу протока робе, услуга, капитала и грађана унутар ЕУ.

– Дакле нема „à la carte” – посебно је предочио Туск, док је Јункер нагласио да за Велику Британију, која ће бити трећа земља, не може бити никаквих изузећа од четири основне слободе јединственог тржишта Уније.

ЗЕМАН: ЕУ ЈЕ СЈАЈАН ПРОЈЕКТ СА БЕДНИМ РУКОВОДСТВОМ

Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас да је Европска унија сјајан пројект, али с бедним руководством, и да су Британци гласали за одлазак из ЕУ због апсолутне неспособности садашњег руководства и њиховог обичаја да преплављују Европу бесмисленим прописима.“Ово је стратегија двоструког губитка, када су поражене обе стране. Велика Британија престаје да буде велика зато што ће се Шкотска отцепити у року од три до пет година. А ЕУ губи трећу најјачу европску привреду. Прикључујем се онима који тврде да су главни фактор биле бојазни Британаца од апсолутне неспособности садашњег руководства ЕУ“, рекао је Земан у Јихлави, током обиласка југа Чешке.

Он је упоредио разлику између државника који су оснивали Европску заједницу са данашњим као разлику између прве лиге и друге или чак сеоских фудбалских утакмица.

„Мој став као еврофедералисте јесте да је ЕУ сјајан пројект с бедним руководством“, рекао је Земан.

Чешки председник упозорио је да садашња ЕУ преплављује земље чланице бесмисленим прописима и као илустрацију навео да када пита чешку еврокомесарку Вјеру Јоуровоу чиме се бави, она му одговора да припрема смерницу о воску, укључујући ту и погребне свеће, или тонерима за штампаче.

„Немојте се ћудити што када ти бирократски лудаци издају такве смернице, а при томе нису у стању да заштите спољне границе од миграцијског таласа, да ће вам се такво вођење иначе сјајног пројекта згадити и да ћете га напустити. И то је по мом мишљењу заиста основни узрок Брегзита“, рекао је Земан.

Прошле седмице, када је објављено да су Британци гласали на референдуму за Брегзит, председник Земан као главни разлог навео је страх од миграције, а за Брегзит је оптужио Европску комисију и њену политику добродошлице избеглицама, изразивши разочарање што сада више неће бити Лондона као противтеже политици Француске и Немачке у Европској унији.


Извор: Вечерње новости