Путин и Ердоган договорили сусрет, ублажене санкције Турској

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин налоззио је данас влади у Москви да покрене процес ублажавања санкција Турској, које су тој земљи уведене након што је Анкара проссле године оборила руски борбени авион.

Putin i Erdogan„Позивам руску Владу да покрене процес нормализације трговинских и економских веза са Турском“, рекао је Путин на седници владе после телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, преноси агенција Франс прес.

Како јавља руска агенција ТАСС позивајући се на прес службу Кремља, Путин је у телефонском разговору са турским колегом договорио и укидање ограниццења на путовања руских туриста у Турску.

Председници Русије и Турске су у разговору, који је трајао 40 минута, изразили одлучност да оживе међусобне односе и да се боре против тероризма, саопштила је канцеларија турског председника.

У првом директном разговору двојице лидера од обарања руског авиона изнад турско-сиријске границе, новембра проссле године, договорен је састанак „очи у очи“, наводи се у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Путин и Ердоган су током разговора истакли да је потребно предузети неопходне кораке да би се оживели руско-турски односи.

Телефонски разговор је одржан након што је Ердоган у писму Путину у понедељак изразио жаљење због турског обарања руског борбеног авиона СУ 24.

Разговор двојице председника је био раније заказан, а долази само неколико сати након терористичког напада на аеродрому Ататурк у Истанбулу у којем је погинула 41 особа, а повређено 239.


Извор: ТАНЈУГ