На Зукорлићевом универзитету спорни професори, предмети и дипломе

ЗАШТО ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ ПАЗАРУ НИЈЕ ДОБИО АКРЕДИТАЦИЈУ

Већи број професора стекао је дипломе управо на овом универзитету који нема акредитацију, а остали су страни држављани са једногодишњим дозволама за рад. – Ректор др Суад Бећировић: Влада у новембру прошле године потврдила да су наше дипломе валидне

Интернационални универзитет у Новом Пазару

Како „Политика” незванично сазнаје, Национални савет за високо образовање (НСВО) одложио је на последњој седници одлучивање о жалби Интернационалног универзитета у Новом Пазару, чији је захтев за акредитацију у јануару ове године по други пут одбила Комисија за акредитацију и проверу квалитета (КАПК). Одлучивање је одложено за неку од наредних седница. То не чуди, јер се ради о „врућем кромпиру” високог образовања, али и политике: зато што је реч о приватном универзитету на чијем је челу Муамер Зукорлић, лидер политичке партије Бошњачко-демократска заједница Санџака и новоизабрани председник скупштинског Одбора за образовање.

На званичном сајту наведена је његова званична функција и титула – предсједник универзитета: Муфтија Муамер еф. Зукорлић. Он је у досадашњим изјавама КАПК означавао као политичко, а не експертско тело, чије су одлуке мотивисане политичким разлозима.

У академској јавности сада се већ отворено прича да ће овај универзитет сигурно добити акредитацију након именовања Зукорлића – као и да се врши притисак на чланове НСВО да пониште одлуку КАПК-а.


Извор: Политика