Фараж Бриселу: За живота нисте прави посао радили

Брисел — Лидер УКИП-а Најџел Фараж дочекао је својих пет минута у Европском парламенту, па је у тријумфалном обраћању колеге парламентарце питао „ко се сада смеје“.

Најџел Фараж„Није ли ово смешно? Када сам дошао овде пре 17 година и рекао да желим да поведем кампању која ће извести Британију из ЕУ, сви сте се смејали. Сада се не смејете. А разлог зашто сте тако узнемирени, зашто сте оволико љути, јасан је. Ви сте, као политички пројекат, у порицању, поричете да ваша ствар пропада“, рекао је Фараж.

Лидер УКИП-а и човек који је од политичке маргине и звања „кловна“ доспео у центар светске политике као победник на референдуму није се много обазирао на звиждуке из посланичких клупа и наставио је да слави своју победу.

„Оно што се десило је невероватан резултат, то је земљотрес, не само за британску, већ и за европску политику, можда и за глобалну. Оно што су мали, обични људи урадили, људи који су били угњетавани последњих година, људи чији је стандард опадао, они су одбацили мултинационалне корпорације, велике банке, велику политику. Рекли су, у ствари, хоћемо своју земљу назад. Хоћемо своју воду где пецамо, хоћемо своје границе, хоћемо да будемо независна, суверена, нормална нација. То је оно што смо урадили, то је оно што се мора сада десити“, рекао је Фараж.

Фараж је рекао да Британија јесте прва која напушта ЕУ, али да неће бити последња.

„Својим чином ми смо пружили светионик наде демократама широм европског континента. Изнећу једно предвиђање – Велика Британија неће бити последња чланица која ће напустити ЕУ“, рекао је Фараж.

Такође је боцнуо и своје колеге у европском парламенту и поручио да Европа не би требало да се одрекне веза са Британијом.

„Знам да скоро нико од вас није радио прави посао у свом животу. Знам да нико није радио у некој фирми, у трговини и није створио ниједно радно место…. Али саслушајте, у питању је обична, прагматична економија. Наше земље имају велику трговинску размену, она је веома важна, али ако ви из ината одлучите да то пресечете, последице ће бити много горе по вас, него по нас“, рекао је Фараж.

И током тог дела говора је било звиждука, због чега је Фаража накратко прекинуо председник парламента Мартин Шулц, који је парламентарцима поручио да се „сада они понашају као УКИП“, а Фаражу је рекао да „не може да тврди да нико није радио прави посао“.

Иначе, Фараж је пре свог говора аплаудирао шефу Европске комисије Жан-Клоду Јункеру када је на седници рекао да се „избор Велике Британије мора поштовати“.

Јункер није баш најбоље реаговао на тај аплауз, па је упитао Фаража и остале британске парламентарце зашто су уопште у сали.


Извор: Б92