Конашенков: Од кога се НАТО бранио у Југославији и Либији?

Министарство одбране Русије саопштило је да је изненађено изјавама немачке министарке одбране Урсуле фон дер Лајен да би Русија требало да извештава о кретању својих трупа током војних вежби, наводећи да то Русија ионако добровољно чини.

„Русија то и онако добровољно чини више од две године“, рекао је новинарима званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков, преноси Тас.

Урсула фон дер Лајен

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен позвала је раније Русију да „отворено обавештава“ о кретању и бројности својих трупа.

„Било би разумно да НАТО и Русија у оквиру ОЕБС-а отворено саопште о кретању и бројности својих снага. Од стране НАТО-а, који је искључиво одбрамбени савез, такав предлог је одавно стигао“, рекла је немачка министарка.

„Изјаве немачке министарке одбране нас у најмању руку изненађују. Могуће је да она једноставно не зна да ми самоиницијативно, у духу добре воље, већ више од две године преко различитих канала обавештавамо своје европске партнере о свим изненадним проверама и великим војним вежбама, што у складу са Бечким договором нисмо у обавези да радимо“, изјавио је Конашенков.

Он је, такође, истакао да је о спровођењу последње провере војне готовости Министарство одбране Русије традиционално обавестило војне аташее страних држава, укључујући и аташеа Немачке.

Коментаришући речи о „одбрамбеном карактеру НАТО-а, Конашенков је подсетио о драматичним резултатима операције НАТО-а у Југославији и Либији.

„Да ли министар одбране Немачке Урсула фон дер Лајен може да објасни целом свету од кога се тамо тако несебично и не штедећи муницију бранио савез?“, питао је Конашенков.


Извор: ТАНЈУГ