Сваки други млади човек понуђен дрогом

Истраживање болнице Вита поводом Светског дана борбе против наркотика

Сваки други млади човек у Србији од 15 до 30 година понуђен је дрогом, чак 69,8 одсто познаје неког у свом непосредном окружењу ко је конзумира, док скоро половина испитаних (46,8 одсто) зна где и од кога може да је набави.

журка

Ови подаци указују на висок ниво изложености младих ризику од дрога – показали су резултати истраживања Специјалне болнице за болести зависности Вита поводом 26. јуна, Светског дана борбе против дроге. Истраживање је спроведено на узорку од 400 испитаника узраста од 15 до 30 година.

Резултати су показали и да је сваки четврти млади човек пробао дрогу. Додатни ризик од злоупотребе дрога чине и развијене предрасуде међу младима, а то је пре свега оправдавање подела дрога на лаке и тешке – чак 75 одсто испитаних. Дрога је дрога и све оне са собом носе високе ризике. Слично је и са предрасудом да се дрога може узимати повремено и контролисано, што подржава чак 41,5 одсто испитаних.

Недовољна информисаност и погрешни ставови младих видљиви су и у одговорима да наркоманија и није болест, него нечија слабост воље или хир (чак 64,2 одсто). Са таквим ставом проблем се теже препознаје, стручна помоћ се избегава и самим тим се реагује са закашњењем, неретко и после 10-11 година. Тако се изгуби драгоцено време у покушајима јачања воље и самолечења, а заправо проблем постаје све већи и већи. Истраживање је показало и то да се млади о злоупотреби дрога и наркоманији највише информишу преко интернета – 35 одсто, затим у школи 17,7 одсто, од другара 16,3 одсто, у породици 15,6 одсто и путем осталих медија 13,7 одсто.

Што се тиче заступљености дрога, марихуана је убедљиво најзаступљенија, затим следи екстази, потом спид, кокаин, па хероин и остале дроге.

Мушкарци мета дилера

Истраживање је показало да су момци много изложенији ризику од дроге од девојака, с обзиром да чак 80 одсто њих у свом непосредном окружењу има некога ко конзумира дрогу, за разлику од 60 одсто девојака. Мушкарци су и у знатно већој мери понуђени дрогом – 60 одсто, а девојке 39 одсто и имају веће искуство са дрогом – 34,3 одсто је пробало, а девојке упола мање (17,1 одсто). Отежавајуће околности за младе мушкарце су и развијене предрасуде да постоје лаке и тешке дроге 80 одсто (71 одсто девојака), као и то да се дрога може узимати контролисано када човек жели – 50 одсто, за разлику од 33,2 одсто девојака.


Извор: Данас