Много Албанаца и организација са КиМ  на црној листи непожељних у Америци

Пише Зоран Влашковић

Везе са тероризмом условиле санкције

Хашим Тачи, терориста још увек није на црној лист американаца

Хашим Тачи, терориста још увек није на црној лист американаца

На црној листи је и такозвана “Ослободилачка војска Косова“ која је одлуком и прокламацијом број  13219  Џорџа Буша  још 26. јуна 2001 . године  стављена на црну листу терористичких организација.

Амерички председник Барак Обама обавестио  је конгрес почетком јуна ове године  да се продужава дејство санкција против екстремиста који дјелују на територији бивше Југославије, као и против лица и организација које им пружају помоћ.

На “црној листи” која је настала извршном одлуком још 26. јуна 2001. (ЕО 13219), када је председник САД-а Џорџ Буш објавио попис особа с подручја Западног Балкана које су опасне за међународни мир и сигурност, националну сигурност и спољну политику Сједињених Америчких Држава су се и ове године нашла имена особа са простора бивше Југославије.

Неопходност продужења рестриктивних мера, према потврди Обаме, изазвана је тиме што опасност од екстремиста и даље постоји. Санкције подразумијевају забрану уласка у САД и замрзавање имовине тих појединаца и организација у америчким банкама. Предузећима и грађанима САД забрањено је да имају са њима пословне контакте.

На овој листи, сем разних особа из различитих држава региона, фигурирају и многа имена са Косова. На „црној листи“ САД-а, између осталих су и: Реџеп Селими, Сами Љуштаку, Даут Харадинај, Рамиз Ладровци, Емруш Џемаили, Азем Сyља и други.

Дреничка група терориста УЧК, Сами Љуштаку први здесна

Дреничка група терориста УЧК, Сами Љуштаку први здесна

Сем имена појединаца на овој листи се налазе и разне организације, од „војних“ до „хуманитарних“ са Косова,  и Србије Македоније и Албаније . “Војска републике Илириде“, “Албанска национална Армија“, “Национални Фронт Албанаца за уједињење“, “Ослободилачка војска Прешева, Бујановца и Медвеђе“,  Национални комитет за ослобођење  албанских земаља“,  Ослободилачка национална армија“, Национални покрет за ослобођење Косова“, “Политичко веће Прешева, Бујановца и Медвеђе“,  Народни покрет Косова“ и “Савез исламских заједница“  су међу ентитетима који се сматрају опасним за сигурност САД-а.