Протестна шетња до Палате “Србија” због рушења у Савамали

Протест и протестна шетња Инцијативе “Не да(ви)мо Београд” због рушења објеката у Савамали, завршени су пред Палатом Србија, где је на платоу био постављен симбол протеста – велика жута патка.

Организатори су након двочасовног протестног окупљања и шетње од Скупштине града до Палате Србија, где је седиште МУП-а, још једном затражили оставке градоначелника Београда Синише Малог, председника Скупштине града Николе Никодијевића, министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, в.д. директора полиције Владимира Ребића, и начелника Комуналне полиције Николе Ристића.

У шетњи је, према проценама полиције, учествовало 5.000 грађана, док организатори протеста из иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ тврде да их је било бар три пута више.

„Док буду расле лажи рашће и патка“, поручили су организатори и додали да је циљ протеста да Београд постане слободан град, као и да ће због тога бити настављена окупљања док се сви захтеви не испуне. Према процени полиције, с друге стране, у шетњи је учествовало око 5.000 људи.

Протест Савамала колонаОкупљени су носили транспаренте, а неке од парола биле су: „Како смо систематски уништавани од комплентних идиота“, „У Малог су кратке ноге“, „Београд на води лоповима годи“ и „У потрази за државом“.

Протест је прошао без инцидената, иако су се у једном тренутку, на почетку протестне шетње, пре уласка у Теразијски тунел, појавили и грађани супротног мишљења који су носили пароле „Нисте ни за патку“ и „Патку дајте оцу а можете и мајци“.

Полиција је обезбеђивала протест, али не и у великом броју.

Окупљенима су се пре почетка шетње обратили новинар Милош Васић који је поручио да је најважније да се открије ко је полицији наредио да у ноћи када су рушени објекти у Херцеговачкој, не реагује.

„Те ноћи почињен је низ кривичних дела а неко је полицији наредио да не реагује“, рекао је Васић и додао да се два месеца одуговлачи и „мрљави“ тиме да се све открије до краја.

 

Прошло је тачно два месеца од дешавања у изборној ноћи 24. априла, када су јавности још непознате особе срушиле објекте у Херцеговачкој улици у београдској четрвти Савамала.

Организатори протеста из иницијативе “Не да(ви)мо Београд” сматрају да су међу одговорнима особе из врха градске власти, што је у међувремену потврдио и премијер Александар Вучић који међутим није говорио о именима.

Из иницијативе “Не да(ви)мо Београд” траже да одговорни за нелегално рушење објеката у Савамали и малтретирање чувара и пролазника, буду разоткривени и процесуирани.

Организатори протеста тврде и да држава симулира оставке тиме што је сменила начелника београдске Управе криминалистичке полиције Драгана Кецмана који је, након тога, у писму јавности навео да је био један од ретких који је инсистирао да се обави увиђај у Савамали. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић негирао је, међутим, да смена Кецмана има везе са случајем Савамала.


Извор: Н1